Οι αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ για το Διάστημα αυξήθηκαν το 2024 με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι οι αντίστοιχες δαπάνες άλλων χωρών, καθώς η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προχωρά με το φιλόδοξο σχέδιο αντιπυραυλικής ασπίδας με την ονομασία Golden Dome, Χρυσός Θόλος.
Η αμερικανική δαπάνη για διαστημικά προγράμματα άμυνας αυξήθηκε κατά 7,7% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 49,5 δισ. δολ., σύμφωνα με έκθεση του Space Foundation. Την ίδια περίοδο, οι υπόλοιπες χώρες του κόσμου αύξησαν τις αντίστοιχες δαπάνες τους μόλις κατά 2,3%, αγγίζοντας συνολικά τα 11,3 δισ. δολάρια.
Η συνολική αξία της παγκόσμιας διαστημικής οικονομίας —συμπεριλαμβανομένων εμπορικών προϊόντων και υπηρεσιών, υποδομών, υποστηρικτικών βιομηχανιών και δημόσιων προϋπολογισμών— αυξήθηκε κατά 7,8% πέρυσι, φθάνοντας τα 613 δισ. δολ.
Σύμφωνα με την έκθεση, εάν συνεχιστεί ο ιστορικός ρυθμός ανάπτυξης, η διαστημική οικονομία ενδέχεται να αγγίξει το 1 τρισ. δολ. έως το 2032.
Το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό και τη φορολογία, το οποίο υπέγραψε ο Τραμπ μέσα στον Ιούλιο, προβλέπει 16 δισ. δολάρια για εξοπλισμό σχετικό με τον Golden Dome το 2026, με στόχο την αποτροπή επιθέσεων. Επιπλέον, διατίθενται τουλάχιστον 7,2 δισ. δολάρια για νέους δορυφόρους που θα εντοπίζουν drones, πυραύλους και υπερηχητικά όπλα, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.
«Έχουμε αποδείξει κάθε στοιχείο της φυσικής που απαιτείται για να λειτουργήσει το σύστημα», δήλωσε ο στρατηγός της Διαστημικής Δύναμης Michael Guetlein, ο οποίος επιβεβαιώθηκε από τη Γερουσία στις 17 Ιουλίου ως επικεφαλής του προγράμματος Golden Dome, σε συνέδριο στην Αρλινγκτον της Βιρτζίνια.
«Αυτό που δεν έχουμε αποδείξει ακόμη είναι, πρώτον, αν μπορώ να το κάνω οικονομικά, και δεύτερον, αν μπορώ να το υλοποιήσω σε κλίμακα», πρόσθεσε ο Guetlein.
Ο ίδιος δήλωσε ότι σκοπεύει να έχει λειτουργικό το διαστημικό σύστημα αναχαίτισης, βασικό στοιχείο του Golden Dome, έως το 2028. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, τόνισε ότι θα στηριχθεί σε εμπορικές εταιρείες για την παροχή τεχνολογιών, αντί να τις αναπτύξει εξ ολοκλήρου από την αρχή.
Ενίσχυση και από το NATO
Οι διαστημικές εταιρείες πιθανόν να επωφεληθούν και από την αυξανόμενη στρατιωτική δαπάνη άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, οι οποίες συμφώνησαν τον Ιούνιο να αυξήσουν τη στρατιωτική δαπάνη στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2035, από μέσο όρο 2,2% το 2024.
«Η νέα εμπορική στρατηγική του ΝΑΤΟ για το Διάστημα αποτελεί το επόμενο μεγάλο έπαθλο», σημειώνει η έκθεση του Space Foundation, η οποία προβλέπει αυξημένα συμβόλαια για εταιρείες όπως η SpaceX του Έλον Μασκ.
Ρευστοποίηση και επενδυτικός πυρετός
Η αυξανόμενη στρατιωτική δαπάνη έχει ήδη συμβάλει στην αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για νεοφυείς διαστημικές εταιρείες. «Η αγορά έχει κατακλυστεί από επενδυτές», αναφέρει η έκθεση, σημειώνοντας ότι ακόμη και venture capital funds που δεν είχαν προηγουμένως επικεντρωθεί στον κλάδο του Διαστήματος εισέρχονται πλέον μαζικά.