FAA: H συντριβή Β787 της Air India δεν σχετίζεται με πρόβλημα στην τροφοδοσία καυσίμου

H αμερικανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA) δήλωσε σήμερα ότι το δυστύχημα "δεν φαίνεται να προκλήθηκε από μηχανική βλάβη"

Συντριβή του Boeing 787-8 Dreamliner της Air India στην Ινδία © EPA/SIDDHARAJ SOLANKI

Ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας (FAA) δήλωσε σήμερα ότι το πρόσφατο αεροπορικό δυστύχημα στην Ινδία, με ένα Boeing 787 της Air India, δεν φαίνεται να προκλήθηκε από μηχανική βλάβη ή ακούσια μεταβολή στο σύστημα ελέγχου της τροφοδοσίας καυσίμου (FADEC – Full Authority Digital Engine Control).

Η δήλωση έγινε διότι είχε δημιουργηθεί στα ΜΜΕ και στα ΜΚΔ μεγάλη συζήτηση ως προς το αν το αυτόματο σύστημα ελέγχου τροφοδοσίας του 787 θα μπορούσε να κόψει την παροχή καυσίμου για κάποιο λόγο (πχ. ελαττωματικό καύσιμο ή δυσλειτουργία) και έτσι να μην χρειαζόταν λάθος ή αυτόβουλη μετατόπιση των σχετικών διακοπτών στο κόκπιτ.

Το FADEC (ψηφιακό σύστημα πλήρους ελέγχου κινητήρα), είναι ένα σύστημα ελέγχου που διαχειρίζεται όλες τις πτυχές της απόδοσης του κινητήρα ενός αεροσκάφους. Αποτελείται από έναν ψηφιακό υπολογιστή, γνωστό ως ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου κινητήρα και τα σχετικά εξαρτήματά του. Σκοπός του FADEC είναι να εξασφαλίζει τη βέλτιστη απόδοση του κινητήρα σε δεδομένες συνθήκες πτήσης.

Εμπειρογνώμονες της FAA εξέτασαν ενδελεχώς το ενδεχόμενο μηχανικού προβλήματος

«Μπορούμε να πούμε με μεγάλη σιγουριά πως δεν φαίνεται να πρόκειται για μηχανικό πρόβλημα στο σύστημα ελέγχου (τροφοδοσίας) καυσίμου του Boeing 787», είπε ο Μπράιαν Μπέντφορντ της FAA σε δημοσιογράφους στο περιθώριο αεροπορικής επίδειξης, συμπληρώνοντας ότι εμπειρογνώμονες της Υπηρεσίας εξέτασαν ενδελεχώς αυτό το ενδεχόμενο.

Η αεροπορική τραγωδία σημειώθηκε στις 12 Ιουνίου όταν Boeing 787 της Air India συνετρίβη δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του από το Αχμενταμπάντ της βορειοδυτικής Ινδίας με προορισμό το Λονδίνο, παρασύροντας στον θάνατο 241 επιβαίνοντες και σκοτώνοντας άλλους 19 στο έδαφος.

Εικάζεται ότι για κάποιο λόγο ο κυβερνήτης του αεροσκάφους έκλεισε τους διακόπτες παροχής καυσίμου δευτερόλεπτα μετά την απογείωση, ενώ ο συγκυβερνήτης που ήταν στο πηδάλιο τον ρώτησε «γιατί το έκανε αυτό». Φυσικά δεν αποκλείεται να το έκανε «κατά λάθος», αν και η διάταξη των συγκεκριμένων διακοπτών περιορίζει αισθητά τον κίνδυνο/πιθανότητα λάθους (πρέπει να γίνει διπλή κίνηση πρώτα προς τα έξω και μετά πάνω ή κάτω για ενεργοποίηση) και δεν είναι κάτι που μπορεί να το κάνει κάποιος αφηρημένα ή κατά λάθος.

Το τελικό πόρισμα θα αργήσει μερικούς μήνες ακόμα και ίσως τότε μάθουμε τι ακριβώς συνέβη.