Βολές Ρούμπιο κατά Μακρόν για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, οι αντιδράσεις

Πυρά κατά Μακρόν και από Νετανιάχου για κράτος της Παλαιστίνης. Τα μηνύματα υποστήριξης

Μάρκο Ρούμπιο © EPA/ABIR SULTAN / POOL

Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, έκανε σαφές χθες, Πέμπτη, πως «απορρίπτει σθεναρά» την απόφαση του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, να αναγνωρίσει κράτος της Παλαιστίνης, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, χαρακτηρίζοντάς την «αψήφιστη» και κρίνοντας πως απομακρύνει «την ειρήνη».

«Αυτή η αψήφιστη απόφαση δεν εξυπηρετεί παρά μόνο την προπαγάνδα της Χαμάς και αποτελεί πισωγύρισμα για τη διαδικασία ειρήνης. Είναι ράπισμα στο πρόσωπο των θυμάτων της 7ης Οκτωβρίου 2023», εξεμάνη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, μέσω X.

Ο πρεσβευτής της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ, Μάικ Χάκαμπι, δήλωνε τον Ιούνιο πως δεν θεωρεί ότι συνεχίζει να είναι στόχος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Ο Νετανιάχου καταδικάζει την απόφαση Μακρόν για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους

Ο Ισραηλινός πρόεδρος, Μπενιαμίν Νετανιάχου, καταδίκασε την απόφαση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης τον προσεχή Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Όπως υπογραμμίζει, μια τέτοια κίνηση ισοδυναμεί με επιβράβευση της τρομοκρατίας.

«Καταδικάζουμε σθεναρά την απόφαση του προέδρου Μακρόν να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος, δίπλα στο Τελ Αβίβ, στον απόηχο της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου (2023). Μια τέτοια κίνηση επιβραβεύει την τρομοκρατία και ενέχει τον κίνδυνο δημιουργίας ακόμη ενός εντολοδόχου του Ιράν, όπως ακριβώς έγινε η Γάζα», αναφέρει ο Νετανιάχου σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, ένα παλαιστινιακό κράτος θα αποτελούσε ορμητήριο για (σ.σ. επιθέσεις με στόχο) τον αφανισμό του Ισραήλ -όχι για να ζήσει ειρηνικά δίπλα του. Ας είμαστε ξεκάθαροι: οι Παλαιστίνιοι δεν επιδιώκουν ένα κράτος δίπλα στο Ισραήλ, επιδιώκουν ένα κράτος αντί του Ισραήλ».

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Σάντσεθ, χαιρετίζει την απόφαση Μακρόν

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, χαιρέτισε χθες, Πέμπτη, την απόφαση του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, να ενωθεί με τη δική του και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και να αναγνωρίσει κράτος της Παλαιστίνης, τονίζοντας πως το διάβημα αυτό θα βοηθήσει να «προστατευτεί» η λύση των δύο κρατών στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

«Μαζί πρέπει να προστατεύσουμε αυτό που ο (σ.σ. πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν) Νετανιάχου προσπαθεί να καταστρέψει. Η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη λύση», σχολίασε μέσω X ο πρωθυπουργός των Σοσιαλιστών, σφοδρός επικριτής του τρόπου με τον οποίο διεξάγει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας η ισραηλινή κυβέρνηση.

Η Σαουδική Αραβία μιλά για ιστορική απόφαση της Γαλλίας

Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας εξήρε την «ιστορική» απόφαση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, να αναγνωρίσει κράτος της Παλαιστίνης, παροτρύνοντας περισσότερες χώρες να λάβουν «παρόμοια θετικά μέτρα».

«Το βασίλειο επιδοκιμάζει την ιστορική απόφαση αυτήν, η οποία επαναβεβαιώνει τη συναίνεση της διεθνούς κοινότητας για το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση και την εγκαθίδρυση ανεξάρτητου κράτους στα σύνορα του 1967», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών στο Ριάντ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Για υποστήριξη στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης μίλησε ο αντιπρόεδρος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης

Ο αντιπρόεδρος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), Χουσέιν αλ Σέιχ, χαιρέτισε σήμερα την πρόθεση της Γαλλίας να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος, ευχαριστώντας τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

«Αυτή η θέση αντικατοπτρίζει την προσήλωση της Γαλλίας στο διεθνές δίκαιο και την υποστήριξή της στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού και στην εγκαθίδρυση του ανεξάρτητου κράτους μας», δήλωσε.

Για θετικό βήμα κάνει λόγο η Χαμάς

Η Χαμάς εξήρε σήμερα την αναγγελία του προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, περί της προσεχούς αναγνώρισης κράτους της Παλαιστίνης από τη Γαλλία, βλέποντας «θετικό βήμα» στην εξέλιξη και παροτρύνοντας άλλες κυβερνήσεις να μιμηθούν το παράδειγμα του Παρισιού.

«Θεωρούμε πως πρόκειται για θετικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον καταπιεσμένο παλαιστινιακό λαό μας και να υποστηριχτεί το νόμιμο δικαίωμά του για αυτοδιάθεση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, καλώντας «όλες τις χώρες του κόσμου -πάνω απ’ όλα τα ευρωπαϊκά έθνη κι αυτά που δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης- να μιμηθούν το παράδειγμα της Γαλλίας».

Ο Γουίτκοφ απέσυρε τη διαπραγματευτική ομάδα των ΗΠΑ από το Κατάρ

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος, Στιβ Γουίτκοφ, έκανε λόγο χθες, Πέμπτη, περί αποτυχίας των έμμεσων διαπραγματεύσεων στην Ντόχα, με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, αποδίδοντάς τη στην έλλειψη καλής πίστης από πλευράς της Χαμάς -σε πόλεμο με το κράτος του Ισραήλ για σχεδόν 22 μήνες.

Καθώς η διεθνής πίεση εντείνεται για να τερματιστούν ο πόλεμος και τα δεινά των δύο και πλέον εκατομμυρίων Παλαιστίνιων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε χθες πως η Γαλλία θα προχωρήσει στην αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση στο Ισραήλ.

Παράλληλα, «έκτακτη συνεδρίαση» της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας προβλέπεται να γίνει σήμερα, σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, επαναβεβαιώνοντας το «αναφαίρετο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού» να αποκτήσει ανεξάρτητο κράτος.

Νωρίτερα το Ισραήλ ανακοίνωσε την ανάκληση για διαβουλεύσεις της ομάδας των διαπραγματευτών του που συμμετέχει στις έμμεσες συνομιλίες με τη Χαμάς στο Κατάρ. «Ενεργούμε για να εξασφαλίσουμε νέα συμφωνία, ώστε να απελευθερωθούν οι όμηροί μας», διαβεβαίωσε παρ’ όλα αυτά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο κ. Γουίτκοφ ανακοίνωσε επίσης την ανάκληση της αμερικανικής αντιπροσωπείας «για διαβουλεύσεις μετά την τελευταία απάντηση της Χαμάς, που δείχνει καθαρά έλλειψη βούλησης για να καταλήξουμε σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα».

Συμπλήρωσε πως οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους θα «εξετάσουν πλέον άλλες επιλογές για να επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους» και «να δημιουργηθεί πιο σταθερό περιβάλλον για τον πληθυσμό της Γάζας», χωρίς να γίνει συγκεκριμένος όσον αφορά τις «επιλογές» αυτές.

Η Χαμάς αντέδρασε εκφράζοντας «έκπληξη» για τις θέσεις του κ. Γουίτκοφ και εκφράζοντας την «προθυμία» της να συνεχίσει τις έμμεσες διαπραγματεύσεις κατά τρόπο που θα επιτρέψει «να αρθούν τα εμπόδια» και να υπάρξει «μόνιμη κατάπαυση του πυρός».