Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ΔΝΤ, επέκρινε έντονα την πρόσφατη απόφαση της Ουκρανίας να αφαιρέσει την ανεξαρτησία των θεσμών κατά της διαφθοράς της χώρας, καλώντας σε άμεση ανατροπή του μέτρου και προειδοποιώντας για σοβαρές συνέπειες στην οικονομία.
«Ο νόμος που ψηφίστηκε, όπως τον αντιλαμβανόμαστε, ακυρώνει την αποτελεσματικότητα των θεσμών κατά της διαφθοράς στην Ουκρανία», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζούλι Κόζακ, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη. «Από τη σκοπιά μας, αυτό θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα για τη μακροοικονομική σταθερότητα και την αναπτυξιακή πορεία της Ουκρανίας».
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπέγραψε την Τρίτη τον σχετικό νόμο που είχε ήδη εγκριθεί από το κοινοβούλιο, αψηφώντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, οργανώσεων κατά της διαφθοράς και συμμάχων της χώρας, που προειδοποίησαν ότι η κίνηση υπονομεύει τις προσπάθειες για διαφάνεια σε ένα κράτος ήδη πληγωμένο από τον πόλεμο. Ωστόσο, την Πέμπτη ο Ζελένσκι υπέβαλε νέο νομοσχέδιο στη Βουλή, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τη δημόσια δυσαρέσκεια.
Σύμφωνα με την Κόζακ, το ΔΝΤ έχει καταστήσει την ανάπτυξη ανεξάρτητων θεσμών που εντοπίζουν και διώκουν τη διαφθορά ως «κεντρικό» στοιχείο της συνεργασίας του με την Ουκρανία την τελευταία δεκαετία. «Αυτό θα συμβάλει στη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού, στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων στη χώρα — πρόκειται για κρίσιμο πυλώνα της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της Ουκρανίας».
«Λαμβάνουμε υπόψη την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει νέο σχέδιο νόμου για την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας των θεσμών κατά της διαφθοράς», πρόσθεσε η ίδια.
Παράλληλα, το προσωπικό του ΔΝΤ θα «εντείνει τις συζητήσεις» με την Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες σχετικά με τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για το 2026 και τη μεσοπρόθεσμη οικονομική στήριξη, ανέφερε η Κόζακ.