Γερμανία: Κάτω από το 2% υποχώρησε ο πληθωρισμός

Οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Οι traders ρίχνουν τις προσδοκίες μείωσης επιτοκίων

Σούπερ μάρκετ στη Γερμανία © EPA/ROLF HAID

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία υποχώρησε κάτω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για πρώτη φορά τους τελευταίους δέκα μήνες, ενισχύοντας την άποψη των υπευθύνων χάραξης πολιτικής ότι το κύμα ανατιμήσεων των τελευταίων ετών έχει πλέον τεθεί υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,8% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, έναντι 2% τον Ιούνιο. Η επίδοση ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από τον μέσο όρο των προβλέψεων οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Bloomberg, που εκτιμούσαν επιβράδυνση στο 1,9%.

Τα στοιχεία ενισχύουν την εικόνα επιβράδυνσης των πληθωριστικών πιέσεων σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Στη Γαλλία, οι αυξήσεις τιμών διατηρήθηκαν κάτω του 1% για έκτο διαδοχικό μήνα, ενώ στην Ιταλία ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 1,7%. Στην Ισπανία, αντίθετα, σημειώθηκε απρόσμενη επιτάχυνση στο 2,7%. Η έκθεση για το σύνολο των 20 χωρών της ευρωζώνης αναμένεται να δείξει μικρή επιβράδυνση στο 1,9%.

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ εμφανίζονται ολοένα και πιο πεπεισμένοι ότι ο πληθωρισμός έχει τιθασευτεί. Μάλιστα, προβλέπεται ότι θα διατηρηθεί κάτω του 2% για παρατεταμένη περίοδο από το τρίτο τρίμηνο και μετά, αν και η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι ο στόχος θα επιτευχθεί ξανά το 2027.

Μετά από οκτώ διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων που οδήγησαν το βασικό επιτόκιο στο 2%, η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα για πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο, κατά τη συνεδρίασή της νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Έκτοτε, αρκετοί αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι ο κύκλος χαλάρωσης ενδέχεται να έχει ολοκληρωθεί, αν και ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά, κάλεσε την ΕΚΤ να «παραμείνει εντελώς ανοιχτή» ως προς τις μελλοντικές αποφάσεις.

Οι αγορές τείνουν πλέον να πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει άλλη μείωση επιτοκίων εντός του 2025, με τους traders να μειώνουν τις πιθανότητες μιας τέτοιας κίνησης σε κάτω από 50% την Πέμπτη. Οικονομολόγοι της Deutsche Bank δήλωσαν επίσης αυτή την εβδομάδα ότι δεν αναμένουν άλλες κινήσεις, καθώς η πρόσφατη εμπορική συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών περιορίζει την αβεβαιότητα για μια οικονομία που έχει δείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα τους τελευταίους μήνες.

Η Bundesbank, από την πλευρά της, αναμένει ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία θα κυμανθεί γύρω στο 2% τους επόμενους μήνες, ακόμη κι αν η επίδραση της φθηνότερης ενέργειας σταδιακά εξασθενήσει.