Τουρκία: Έριξε ταχύτητα ο πληθωρισμός στο 33,5% τον Ιούλιο

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο τον περασμένο μήνα στο 43% από 46% για πρώτη φορά από τον Μάρτιο

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Φατίχ Καραχάν © EPA/NECATI SAVAS

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία υποχώρησε περισσότερο απ’ ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές τον Ιούλιο, προσφέροντας στήριξη στους υπεύθυνους νομισματικής πολιτικής μετά την πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να επανεκκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων.

Ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 33,5% τον Ιούλιο από 35,1% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας TurkStat που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 34,1%.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, δηλώνοντας πως τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η ζήτηση συμβάλλει στη διαδικασία αποπληθωρισμού. Το επιτόκιο μειώθηκε στο 43% από 46%, ενώ η Τράπεζα έδωσε σήμα για περαιτέρω μειώσεις.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής λαμβάνουν υπόψη τόσο τον πραγματικό όσο και τον προσδοκώμενο πληθωρισμό, καθώς και τις εποχικά προσαρμοσμένες τιμές, για να καθορίσουν τη στρατηγική τους. Ο στόχος για το τέλος του έτους παραμένει στο 24%, αν και ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι μπορεί να πλησιάσει το 30%.

Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 2,1% τον Ιούλιο από 1,4% τον Ιούνιο, λόγω μίας σειράς αυξήσεων φόρων σε προϊόντα όπως ο καπνός και τα καύσιμα. Την ίδια στιγμή, καταγράφηκαν και ανατιμήσεις στις τιμές ενέργειας.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Φατίχ Καραχάν, θα παρουσιάσει τη νέα έκθεση για τις πληθωριστικές προοπτικές στη διάρκεια της τρίτης κατά σειρά τριμηνιαίας ενημέρωσης για το 2025, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 14 Αυγούστου.