Η Κίνα εξέφρασε σήμερα Παρασκευή «μεγάλη ανησυχία» σε ό,τι αφορά το ισραηλινό σχέδιο για την ανάληψη στρατιωτικού ελέγχου της Γάζας, κάνοντας έκκληση στο Ισραήλ να «σταματήσει άμεσα αυτές τις επικίνδυνες ενέργειες».
«Η Γάζα ανήκει στον παλαιστινιακό λαό και είναι αναπόσπαστο τμήμα του παλαιστινιακού εδάφους», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών σε γραπτή απάντηση στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Τι προβλέπει το σχέδιο Νετανιάχου για πλήρη κατάληψη της Γάζας
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το νέο σχέδιο Νετανιάχου που εγκρίθηκε στο Τελ Αβίβ, προβλέπεται η κατάληψη της πόλης της Γάζας (βόρεια) και η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό «εκτός των ζωνών μάχης». Η έγκριση του σχεδίου έγινε μετά από συνεδρίαση διάρκειας δέκα και πλέον ωρών, που ολοκληρώθηκε σήμερα νωρίς το πρωί.
Η ίδια πηγή αναφέρει ότι, το σχέδιο που εγκρίθηκε προβλέπει:
- τον αφοπλισμό της Χαμάς
- την επιστροφή των ομήρων, τόσο όσων βρίσκονται στη ζωή όσο και αυτών που έχουν αποβιώσει
- την αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας
- τον έλεγχο ασφαλείας του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας
- την εγκαθίδρυση εναλλακτικής πολιτικής διοίκησης που δεν θα ανήκει ούτε στη Χαμάς, ούτε στην Παλαιστινιακή Αρχή.
Ωστόσο, δεν ξεκαθαρίζεται αν σχεδιάζεται η επιβολή ισραηλινής κατοχής σε όλη τη Δυτική Όχθη, κάτι που ανήγγειλε ο Νετανιάχου χθες Πέμπτη. Μιλώντας στο Fox News, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε πως «για να εγγυηθούμε την ασφάλειά μας, έχουμε σκοπό να απαλείψουμε τη Χαμάς εκεί, να επιτρέψουμε στον πληθυσμό να είναι ελεύθερος και να περάσουμε (την εξουσία) σε πολιτική διακυβέρνηση που δεν θα είναι η Χαμάς και δεν θα είναι οποιοσδήποτε συνηγορεί υπέρ της καταστροφής του Ισραήλ. Αυτό θέλουμε να κάνουμε. Να απαλλάξουμε τους εαυτούς μας και να απελευθερώσουμε τον λαό της Γάζας από την απαίσια τρομοκρατία της Χαμάς».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γερμανικού Πρακτορείου, ο στρατός του Ισραήλ ελέγχει το 75% του θύλακα υπό πολιορκία, που έχει υποστεί πελώριες καταστροφές έπειτα από 23 μήνες πολέμου, με τον πληθυσμό να απειλείται από γενικευμένο λιμό, όπως προειδοποιεί ο ΟΗΕ. Δημοσιεύματα του Τύπου του Ισραήλ αναφέρουν ότι η επιβολή πλήρους κατοχής στη Λωρίδα της Γάζας θα απαιτούσε επιχειρήσεις εξάμηνης διάρκειας.