Σε εξέλιξη η συνάντηση Ζελένσκι με τους Ευρωπαίους ηγέτες στην Ουάσινγκτον

Στην ουκρανική πρεσβεία η συνάντηση Ζελένσκι με τους Ευρωπαίου ηγέτες πριν τις συνομιλίες με τον Τραμπ για την Ουκρανία

Βολοντιμίρ Ζελένσκι © EPA/STRINGER

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται στην ουκρανική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον η συνάντηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τους Ευρωπαίους ηγέτες, μεταδίδει η ρωσική υπηρεσία του BBC. Πηγή του CNN αναφέρει ότι η συνάντηση αυτή είχε προγραμματιστεί εδώ και αρκετές μέρες. Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών και ο Ουκρανός πρόεδρος θα συνεχίσουν να συντονίζουν τις θέσεις τους πριν τις συνομιλίες με τον Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία.

Στο μεταξύ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε σήμερα Δευτέρα ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να εργαστεί εποικοδομητικά προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη, σε ανάρτηση που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για την Ουκρανία Κιθ Κέλογκ, στην Ουάσιγκτον. «Η Ρωσία μπορεί μονάχα να εξωθηθεί προς την ειρήνη μέσω της ισχύος και ο πρόεδρος Τραμπ έχει αυτήν τη δύναμη», έγραψε στο Χ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος συναντήθηκε με τον Κιθ Κέλογκ στην Ουάσιγκτον, ενόψει των υψηλού διακυβεύματος ειρηνευτικών συνομιλιών με τον Τραμπ, μετέδωσε το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

Στη διάρκεια της συνάντησης αυτής, ο Ζελένσκι επέμεινε στην ανάγκη να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση. «Ελπίζω πως θα έχουμε τον χρόνο να συζητήσουμε για την αρχιτεκτονική που αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας. Αυτό είναι πραγματικά το σημαντικότερο», είπε στον Κιθ Κέλογκ.

Τραμπ: «Μεγάλη τιμή» η υποδοχή των Ευρωπαίων ηγετών

Στο μεταξύ ο Τραμπ προανήγγειλε σήμερα τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας και κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους με το μήνυμα: «Ας δούμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα».

«Μια σημαντική ημέρα στον Λευκό Οίκο. Δεν είχαμε ποτέ τόσους πολλούς Ευρωπαίους Ηγέτες εδώ την ίδια στιγμή. Μια μεγάλη τιμή για την Αμερική!!», έγραψε σε ανάρτησή του στο Truth Social.

Ο Τραμπ είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί αρχικά με τον Ζελένσκι και κατόπιν με τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Φινλανδίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, λίγες μέρες μετά τη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αλάσκα.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος είχε παραστεί στη συνάντηση του Τραμπ με τον Ζελένσκι τον Φεβρουάριο που είχε καταλήξει σε σφοδρή αντιπαράθεση, θα συμμετάσχει επίσης στις αποψινές συνομιλίες, σύμφωνα με πηγή με γνώση του θέματος.