Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα Τρίτη ότι ελπίζει πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα κινηθεί προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά παραδέχθηκε ότι είναι πιθανόν Ρώσος ηγέτης να μην θέλει να κάνει συμφωνία.
«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα, για να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Νομίζω ότι ο Πούτιν έχει κουραστεί απ’ αυτό. Νομίζω ότι όλοι έχουν κουραστεί, αλλά ποτέ δεν ξέρεις», δήλωσε σε συνέντευξη στην εκπομπή Fox & Friends του Fox News.
«Θα μάθουμε περί του προέδρου Πούτιν τις επόμενες κανα-δυο βδομάδες (…) Είναι πιθανό να μην θέλει να κάνει συμφωνία», είπε ο Αμερικανός και πρόσθεσε ότι σε αυτήν την περίπτωση ο Ρώσος πρόεδρος θα έχει να αντιμετωπίσει «δύσκολη κατάσταση».
Το παζάρι, οι εγγυήσεις ασφαλείας και το ραντεβού Πούτιν-Ζελένσκι
Υπενθυμίζεται ότι, έπειτα από τριάμισι χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, η διεθνής διπλωματία μπήκε σε ένα από τα πιο κρίσιμα και αμφιλεγόμενα κεφάλαιά της. Ύστερα από ένα ολονύκτιο διπλωματικό θρίλερ, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη Δευτέρα, έπειτα από την «πολύ καλή» συζήτηση που είχε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Ευρωπαίους ηγέτες, πως «ξεκίνησε προετοιμασίες» για να γίνει συνάντηση του Ουκρανού ηγέτη με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν. «Αγκάθια» παραμένουν οι «εγγυήσεις ασφαλείας τύπου άρθρου 5» και οι εδαφικές παραχωρήσεις.
Σύμφωνα με πηγή ενήμερη σχετικά, ο Ρώσος πρόεδρος, Πούτιν, δήλωσε διατεθειμένος να συναντηθεί με τον αρχηγό του ουκρανικού κράτους όταν του τηλεφώνησε ο Αμερικανός ομόλογός του σε διάλειμμα των συνομιλιών στον Λευκό Οίκο. Κατά τον καγκελάριο της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, σκοπός είναι η συνάντηση να γίνει εντός Αυγούστου.
Ο κ. Τραμπ ανέφερε μέσω Truth Social ότι η συνάντηση, σε τόπο που δεν έχει οριστεί ακόμη, θα ακολουθηθεί από τριμερή σύνοδο κορυφής, με παρόντα τον ίδιο, προκειμένου να υπάρξει αποκατάσταση της ειρήνης, έπειτα από τριάμισι χρόνια πολέμου. Ο κ. Τραμπ και οι προσκεκλημένοι του «συζητήσαμε εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, εγγυήσεις που θα παρασχεθούν από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ», πρόσθεσε. O Τραμπ είπε πως ο αντιπρόεδρός του, Τζέι ντι Βανς, ο υπουργός Εξωτερικών του, Μάρκο Ρούμπιο, και ο ειδικός απεσταλμένος του, Στιβ Γουίτκοφ, θα έχουν συμβολή στις διευθετήσεις ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο.