Ζελένσκι: Στην “τελική ευθεία” οι εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι συνομιλίες για την αρχιτεκτονική ασφαλείας της χώρας μετά τον πόλεμο θα είναι «έτοιμες τις επόμενες ημέρες»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι © EPA/TOMS KALNINS

O πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι συνομιλίες για την αρχιτεκτονική ασφαλείας της χώρας μετά τον πόλεμο βρίσκονται στην τελική ευθεία και θα είναι «έτοιμες τις επόμενες ημέρες».

Σε ανάρτησή του στο Χ, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Ντικ Σχοφ, ο Ζελένσκι τόνισε πως οι ομάδες της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων εταίρων εργάζονται από κοινού για να καταλήξουν στο σχέδιο.

Ο Σχοφ είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί το Κίεβο το Σάββατο, αλλά ανέβαλε το ταξίδι λόγω της πολιτικής κρίσης στην Ολλανδία.

«Υπάρχει τώρα μια πραγματική ευκαιρία να τελειώσει αυτός ο πόλεμος και η Ουκρανία είναι έτοιμη για εποικοδομητικά βήματα που θα φέρουν την αληθινή ειρήνη πιο κοντά», ανέφερε ο Ζελένσκι, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η Ρωσία «δεν δείχνει καμία πρόθεση ειρήνευσης».

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η χώρα του θα κάνει «τα πάντα για να τερματιστεί η ρωσική επιθετικότητα» και κάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να προσέλθει το συντομότερο δυνατόν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Απίθανη συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι»

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί συνάντηση Ζελένσκι–Πούτιν στο άμεσο μέλλον, προσθέτοντας πως η υπομονή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που επιχειρεί να μεσολαβήσει για τον τερματισμό του πολέμου εξαντλείται.

Το Σάββατο, ο Ζελένσκι συνομίλησε επίσης με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόσα, υπογραμμίζοντας τη σημασία των μηνυμάτων που στέλνει ο λεγόμενος «Παγκόσμιος Νότος» για να πιεστεί η Ρωσία προς την ειρήνη.

Η επεξεργασία των προτάσεων ασφάλειας ξεκίνησε έπειτα από συναντήσεις του Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον με τον Τραμπ και Ευρωπαίους ηγέτες, στις 18 Αυγούστου. Ο ίδιος έχει επισημάνει ότι η διαδικασία δεν πρέπει να καθυστερήσει, προβλέποντας σαφέστερο πλαίσιο εντός επτά έως 10 ημερών.

«Κρίσιμη η ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων»

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, από το Κίεβο την Παρασκευή, ανακοίνωσε ότι οι προτάσεις θα έχουν «δύο επίπεδα»: το πρώτο θα αφορά την ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και το δεύτερο τις εγγυήσεις που θα παρέχουν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ.

Στόχος, όπως είπε, είναι να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που θα αποτρέπει οριστικά κάθε μελλοντική ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.