Κίνα: Συνάντηση Πούτιν, Κιμ και Σι, επίδειξη ισχύος απέναντι στον Τραμπ

Σε στρατιωτική παρέλαση στην Κίνα, που θα λειτουργήσει ως ένδειξη συλλογικής πρόκλησης προς τη Δύση θα βρεθούν Πούτιν, Κιμ και Σι

Κιμ Γιονγκ Ουν και Βλαντίμιρ Πούτιν © EPA/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα βρεθούν στο πλευρό του Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο την επόμενη εβδομάδα, συμμετέχοντας σε στρατιωτική παρέλαση που αναμένεται να λειτουργήσει ως ένδειξη συλλογικής πρόκλησης προς τη Δύση, σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών πιέσεων.

Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, συνολικά 26 ξένοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα παρευρεθούν στην παρέλαση της 3ης Σεπτεμβρίου, που θα πραγματοποιηθεί με αφορμή την επέτειο της νίκης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την παράδοση της Ιαπωνίας το 1945. Κανένας δυτικός ηγέτης δεν θα δώσει το «παρών», με μοναδική εξαίρεση τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίδειξη αλληλεγγύης Πεκίνου, Μόσχας και Πιονγκγιάνγκ

Η παρέλαση αναμένεται να αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών στην Κίνα, με τον Σι Τζινπίνγκ να επιθεωρεί δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην πλατεία Τιενανμέν, πλαισιωμένος από ξένους ηγέτες και υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Κομμουνιστικού Κόμματος. Η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ, στρατηγικοί εταίροι του Πεκίνου, βρίσκονται αντιμέτωποι με βαρύτατες κυρώσεις της Δύσης.

Η Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, έχει υποστεί αλλεπάλληλους γύρους οικονομικών κυρώσεων που πιέζουν έντονα την οικονομία της, ενώ ο Πούτιν –καταζητούμενος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο– είχε επισκεφθεί για τελευταία φορά την Κίνα το 2024.

Η Βόρεια Κορέα, επίσημος σύμμαχος της Κίνας μέσω αμυντικού συμφώνου, βρίσκεται από το 2006 υπό καθεστώς κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ λόγω του πυρηνικού και βαλλιστικού της προγράμματος. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε επισκεφθεί τελευταία φορά το Πεκίνο τον Ιανουάριο του 2019.

Παρουσίες από Ευρασία και Μέση Ανατολή

Στο πλευρό των τριών ηγετών θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζασκιάν, ο πρόεδρος της Ινδονησίας Πραμπόβο Σουμπιάντο και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Από τη Νότια Κορέα θα παραστεί ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γου Γουόν-σικ, ενώ ο ΟΗΕ θα εκπροσωπηθεί από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Λι Τζουνχουά, ο οποίος έχει θητεύσει σε διάφορες θέσεις στο κινεζικό διπλωματικό σώμα.

Η παρέλαση θα είναι αυστηρά χορογραφημένη, παρουσιάζοντας τα πιο εξελιγμένα όπλα του κινεζικού στρατού, όπως μαχητικά αεροσκάφη, αντιαεροπορικά συστήματα και υπερηχητικούς πυραύλους. Για το Πεκίνο, η εκδήλωση έχει έντονο συμβολισμό, καθώς τιμά τα εκατομμύρια Κινέζων που σκοτώθηκαν στον μακροχρόνιο πόλεμο με την Ιαπωνία τη δεκαετία του 1930 και 1940, ο οποίος εξελίχθηκε σε παγκόσμια σύγκρουση μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ.

Τα τελευταία χρόνια, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας έχει οργανώσει μεγάλες εκδηλώσεις μνήμης, προβάλλοντας το μήνυμα ότι η χώρα δεν θα επιτρέψει ποτέ ξανά να βρεθεί σε θέση ταπείνωσης ή υποταγής. Η φετινή παρέλαση, με την ταυτόχρονη παρουσία Πούτιν και Κιμ, αναμένεται να στείλει σαφές μήνυμα ενότητας και ισχύος απέναντι στις δυτικές πιέσεις.