Κίνα σε BRICS: Αντισταθείτε στις μορφές προστατευτισμού

«Πρέπει να υποστηρίξουμε το πολυμερές εμπορικό σύστημα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου στον πυρήνα του», είπε ο Σι

Από αριστερά: Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο πρίγκιπας του Αμπού Ντάμπι Χαλίντ μπιν Μοχάμεντ μπιν Ζαΐντ αλ-Ναχάν, ο Πρόεδρος της Ινδονησίας Πραμπόβο Σουμπιάнто, ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαπόσα, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, ο Πρωθυπουργός της Κίνας Λι Τσιάνγκ, ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Αμπίι Αχμέτ, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Μοστάφα Μαντμπούλι, και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγκί, ποζάρουν κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής των BRICS στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας © EPA/ANDRE COELHO

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ κάλεσε τις χώρες των BRICS να «αντισταθούν σε όλες τις μορφές προστατευτισμού» κατά την τηλεδιάσκεψη που είχαν σήμερα οι ηγέτες της ομάδας αυτής των αναδυόμενων οικονομιών.

«Πρέπει να υποστηρίξουμε το πολυμερές εμπορικό σύστημα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου στον πυρήνα του και να αντισταθούμε σε όλες τις μορφές προστατευτισμού», δήλωσε από το Πεκίνο σε ομιλία του προς το μπλοκ των αναδυόμενων χωρών, που περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα, τη Νότια Αφρική, τη Σαουδική Αραβία και την Ινδονησία.

«Ανεξάρτητα από το πώς εξελίσσεται η διεθνής κατάσταση, πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί στην προώθηση της οικοδόμησης μιας ανοιχτής παγκόσμιας οικονομίας, μοιράζοντας ευκαιρίες και επιτυχάνοντας αποτελέσματα όπου κερδίζουν όλοι, μέσω του ανοίγματος», πρόσθεσε ο Σι.

Η τηλεδιάσκεψη των BRICS συγκλήθηκε από τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα με θέμα συζήτησης την «υπεράσπιση της πολυμερούς συνεργασίας».

Αλλαγή κατεύθυνσης για τις κινεζικές εξαγωγές που επιβραδύνουν

Η ανάπτυξη των κινεζικών εξαγωγών επιβραδύνθηκε τον Αύγουστο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών, καθώς η πτώση των αποστολών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες βαθαίνει, αν και η αύξηση των πωλήσεων σε άλλες αγορές διατηρεί την Κίνα σε τροχιά για ρεκόρ εμπορικού πλεονάσματος πάνω από $1,2 τρισ. φέτος.

Συνολικά, οι πωλήσεις στο εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 4,4% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας τα $322 δισ., σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων. Το ποσοστό αυτό υπολείπεται της μέσης εκτίμησης σε δημοσκόπηση του Bloomberg και είναι σαφώς χαμηλότερο από την αύξηση 7,2% που καταγράφηκε τον Ιούλιο.

«Η αμερικανική πολιτική δασμών συνεχίζει να οδηγεί τη διαφοροποίηση των εφοδιαστικών αλυσίδων εκτός Κίνας, ενώ η ζήτηση για κινεζικές εξαγωγές έχει στραφεί σε αγορές όπως το ASEAN, με παραδείγματα το Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη», σχολίασε ο οικονομολόγος Χο Ουέι Τσεν της United Overseas Bank στη Σιγκαπούρη.

Τα τελευταία στοιχεία για τον Αύγουστο ενισχύουν την εικόνα διάσπασης των παγκόσμιων ροών εμπορίου μετά τους δασμούς 55% του προέδρου Τραμπ στις κινεζικές εξαγωγές, οι οποίοι μείωσαν σημαντικά τη ζήτηση από τις ΗΠΑ. Προκειμένου να αντιμετωπίσει την αδύναμη ζήτηση από τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η Κίνα έχει αναζητήσει εναλλακτικές αγορές, συγκεντρώνοντας πλεόνασμα $785 δισ. τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους — σχεδόν το ένα τρίτο πάνω από το αντίστοιχο διάστημα του 2024.

Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 33% τον Αύγουστο, σημειώνοντας πέμπτο μήνα διψήφιας πτώσης. Αντίθετα, οι αποστολές προς τα δέκα κράτη του ASEAN αυξήθηκαν σχεδόν 23%, προς την ΕΕ κατά 10% και προς την Αφρική κατά 26%.

Παρά την αύξηση των εσόδων από εξαγωγές, η πτώση των τιμών και ο έντονος ανταγωνισμός έχουν οδηγήσει πολλές εταιρείες σε ζημίες, με τα βιομηχανικά κέρδη να μειώνονται κατά σχεδόν 2% για τον χρόνο έως τον Ιούλιο. Οι τιμές των εξαγωγών καταγράφουν πτώση από τα μέσα του 2023, αναγκάζοντας τις κινεζικές εταιρείες να αυξάνουν τον όγκο των αποστολών για να διατηρήσουν τα ίδια έσοδα.

Αυτό είναι ορατό και από τα στοιχεία κοντέινερ: το λιμάνι της Σαγκάης χειρίστηκε ρεκόρ αριθμού κοντέινερ τον περασμένο μήνα, ενώ όλα τα τερματικά της Κίνας επεξεργάστηκαν πάνω από 6,5 εκατομμύρια κοντέινερ για κάθε μία από τις τελευταίες πέντε εβδομάδες.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,3% τον Αύγουστο, αφήνοντας εμπορικό πλεόνασμα $102 δισ. Το συνολικό πλεόνασμα της Κίνας παραμένει σε τροχιά να ξεπεράσει το περσινό ρεκόρ κοντά στο $1 τρισ., με τις εξαγωγές να αντισταθμίζουν τη χαμηλή εγχώρια ζήτηση.

Ωστόσο, ο δείκτης νέων παραγγελιών εξαγωγών παραμένει σε πολύμηνο χαμηλό, δημιουργώντας αβεβαιότητα για τη μελλοντική ζήτηση από το εξωτερικό.

googlenews
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!