Αιφνιδιαστική επίσκεψη του ακροδεξιού AfD στον Λευκό Οίκο

Η Μπέατριξ φον Στορχ του AfD συναντήθηκε με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφέρει δημοσίευμα του Politico

Η Μπέατριξ φον Στορχ , αναπληρωματική ηγέτης του AfD της Γερμανίας © EPA/FILIP SINGER

Η Μπέατριξ φον Στορχ, αναπληρωματική ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Alternative for Germany (AfD) της Γερμανίας, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Λευκό Οίκο αυτή την εβδομάδα, όπου είχε συνομιλίες υψηλόβαθμους αξιωματούχους, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται τα Politico. Η επίσκεψη υπογραμμίζει την αναπτυσσόμενη σχέση μεταξύ του AfD και της κυβέρνησης Τραμπ, μετά την έκφραση υποστήριξης του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς προς το κόμμα λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο.

Την φον Στορχ συνόδευε ο Joachim Paul, πολιτικός του AfD από το κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου στη δυτική Γερμανία, ο οποίος διεκδικεί τη δημαρχία της πόλης Ludwigshafen, αλλά αποκλείστηκε από τις εκλογές λόγω νομικών διαφορών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δύο συναντήθηκαν με αξιωματούχους του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του γραφείου του Βανς. Ένας αξιωματούχος του AfD, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του δήλωσε ότι δεν συναντήθηκαν με τον αντιπρόεδρο.

Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε τη συνάντηση και είπε ότι παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, του γραφείου του αντιπροέδρου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στη δημοκρατική συμμετοχή και τις εκλογικές διαδικασίες στη Γερμανία, σύμφωνα με αξιωματούχους του AfD και του Λευκού Οίκου. Ο Paul, του οποίου η υποψηφιότητα αποκλείστηκε από γερμανικό δικαστήριο νωρίτερα φέτος, παρουσιάστηκε ως μια περίπτωση μελέτης για αυτό που το AfD περιγράφει ως περιορισμό των πολιτικών ελευθεριών στη Γερμανία.

Στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου τον Φεβρουάριο, ο Βανς προκάλεσε έκπληξη αμφισβητώντας το πολιτικό «τείχος προστασίας» της Γερμανίας έναντι του AfD, μια πολιτική συμφωνία άλλων δυνάμεων να μην συμπεριλάβουν το ακροδεξιό κόμμα στη διακυβέρνηση. Τα mainstream κόμματα λένε ότι η πολιτική αυτή έχει ως στόχο να αποφευχθεί η επανάληψη της ναζιστικής περιόδου της χώρας.

Σε μια ομιλία με θέμα τη δημοκρατική εκπροσώπηση, ο Βανς υποστήριξε ότι ο αποκλεισμός του ακροδεξιού κόμματος από τον διάλογο υπονομεύει τη νομιμότητα των ψηφοφόρων. «Δεν υπάρχει χώρος για τείχη προστασίας», είπε ο Βανς, σε σχόλια που οι περισσότεροι ερμήνευσαν ως αναφορά στη γερμανική πολιτική. Αργότερα, στο Μόναχο, ο Βανς προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, πραγματοποιώντας συνάντηση με τη συν-ηγέτιδα του AfD, Άλις Βάιντελ.

Στις συναντήσεις συζητήθηκε επίσης η υπόθεση του Εντουάρντο Μπολσονάρο, γιου του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα καταδικάστηκε σε 27 χρόνια φυλάκισης για απόπειρα πραξικοπήματος μετά την ήττα του στις εκλογές του 2022 στη Βραζιλία. Ο Eduardo, ομοσπονδιακός βουλευτής στο Κογκρέσο της Βραζιλίας, ο οποίος επίσης αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες και ζει στις ΗΠΑ σε αυτοεξόριστο καθεστώς, έχει δημιουργήσει στενούς δεσμούς με δίκτυα της ακροδεξιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Ο νεότερος Μπολσονάρο έχει τοποθετήσει τον εαυτό του ως υπερασπιστή των συντηρητικών αιτημάτων και ένθερμο κριτικό των αριστερών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική, γεγονός που τον καθιστά συχνό σημείο αναφοράς για ακροδεξιούς πολιτικούς που αναζητούν διεθνή αλληλεγγύη.

Ένας αξιωματούχος της AfD είπε ότι οι Αμερικανοί συνομιλητές παρείχαν υλικό σχετικά με τον εκλογικό νόμο και εξέφρασαν ανησυχία για την πιθανότητα περιορισμών στην ελευθερία του λόγου.

Ο εσωτερικός πληροφοριοδότης της AfD, συνοψίζοντας την ερμηνεία του κόμματός του για τις συνομιλίες, είπε ότι οι Αμερικανοί δεν δέχονται περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης και ότι αν κάτι τέτοιο συνέβαινε στις ΗΠΑ, οι υποψήφιοι δεν θα μπορούσαν απλά να αφαιρεθούν από τους καταλόγους.

Το ταξίδι έλαβε την έγκριση του εθνικού συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας του AfD, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Η Von Storch και ο Paul αναμένεται να παραμείνουν στην Ουάσιγκτον για αρκετές ακόμη ημέρες για επακόλουθες συναντήσεις, μεταξύ άλλων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.