Ιταλία: Πάνω από 1 εκατ. οι διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης στη Ρώμη

Πάνω από 1 εκατ. πολίτες υπέρ της Παλαιστίνης στη Ρώμη της Ιταλίας. Διαδηλώσεις και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης

Πάνω από 1 εκατ. οι διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης στη Ρώμη της Ιταλίας © EPA/EMANUELE VALERI

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σύμφωνα με τα στοιχεία των διοργανωτών πήραν μέρος το απόγευμα του Σαββάτου σε διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης και του Gaza Sumud Flottilla, η οποία οργανώθηκε στη Ρώμη στην Ιταλία.

Η πορεία ξεκίνησε από τον σιδηροδρομικό σταθμό Οστιένσε και ολοκληρώθηκε στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη του Λατερανού, περνώντας από το Κολοσσαίο. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν, μεταξύ των άλλων, οργανώσεις Παλαιστινίων της Ιταλίας, ιταλικά συνδικάτα, η Ένωση Αντιφασιστών Ανταρτών Παρτιζάνων και εκπρόσωποι κομμάτων της ιταλικής αντιπολίτευσης.

Η κινητοποίηση είχε έως τώρα ειρηνικό χαρακτήρα, χωρίς καμία σύγκρουση με τις αστυνομικές δυνάμεις. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, όμως, υπογράμμισαν με έμφαση ότι λίγο μετά την κεφαλή της πορείας, υπήρχε πανό με γραμμένο «7η Οκτωβρίου, ημέρα της παλαιστινιακής αντίστασης» ενώ συμμετέχοντες στην κινητοποίηση δήλωσαν ότι «στηρίζουν την νόμιμη ένοπλή αντίσταση του παλαιστινιακού λαού».

Βρετανία: Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών της οργάνωσης Palestine Action

Στο μεταξύ η αστυνομία του Λονδίνου συνέλαβε σήμερα δεκάδες υποστηρικτές μιας απαγορευμένης φιλοπαλαιστινιακής οργάνωσης, οι οποίοι διαδήλωσαν παρά τα αιτήματα να ματαιώσουν τη διαμαρτυρία τους μετά τη θανάσιμη επίθεση σε συναγωγή στο Μάντσεστερ.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση που σημειώθηκε χθες Πέμπτη στην πόλη αυτή της βορειοδυτικής Αγγλίας, ενώ η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε τον δράστη, έναν συριακής καταγωγής Βρετανό, για τον οποίο η αντιτρομοκρατική υπηρεσία ανέφερε ότι μπορεί να είχε υιοθετήσει εξτρεμιστική ισλαμιστική ιδεολογία.

Οι οργανωτές απέρριψαν αιτήματα της αστυνομίας και της κυβέρνησης να ματαιώσουν τη σημερινή διαδήλωση, η οποία είχε ανακοινωθεί πριν από την επίθεση ως διαμαρτυρία κατά της απαγόρευσης της φιλοπαλαιστινιακής οργάνωσης Palestine Action στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ είχε απευθύνει προηγουμένως σήμερα μέσω του X έκκληση για ηρεμία λέγοντας: “Καλώ όλους όσοι σκέφτονται να διαδηλώσουν αυτό το σαββατοκύριακο να αναγνωρίσουν και να σεβαστούν την οδύνη των βρετανών εβραίων. Είναι μια στιγμή θρήνου. Δεν είναι καιρός για να προκληθεί ένταση και περισσότερος πόνος. Είναι καιρός να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο”.

Αστυνομικοί συνέλαβαν διαδηλωτές στην πλατεία Τραφάλγκαρ οι οποίοι έγραφαν συνθήματα σε πανό δηλώνοντας την υποστήριξή τους στην Palestine Action, η οποία απαγορεύθηκε τον Ιούλιο αφού μέλη της διείσδυσαν σε αεροπορική βάση και προκάλεσαν ζημιές σε στρατιωτικά αεροπλάνα.

Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για τη διαδήλωση και χειροκροτούσαν και επευφημούσαν αυτούς που συνελήφθησαν καθώς μεταφέρονταν χωρίς να προβάλουν αντίσταση στις κλούβες από τους αστυνομικούς. “Ντροπή σας”, φώναζαν στους αστυνομικούς.

Έξι άνθρωποι συνελήφθησαν σε άλλο επεισόδιο αφού ύψωσαν ένα πανώ της Palestine Action στη Γέφυρα του Ουέστμινστερ έξω από το κοινοβούλιο.

Ισπανία: Χιλιάδες διαδηλωτές στη Βαρκελώνη ζήτησαν το τέλος του πολέμου στη Γάζα

Στην Ισπανία, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο της Βαρκελώνης σε ένδειξη υποστήριξης προς την Παλαιστίνη, ζητώντας το τέλος του πολέμου στη Γάζα και τη διακοπή πώλησης όπλων στο Ισραήλ.

Πίσω από ένα τεράστιο, κόκκινο πανό με το σύνθημα «Να σταματήσουμε τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη – Στοπ στο εμπόριο όπλων με το Ισραήλ», περίπου 70.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, διαδήλωσαν ειρηνικά στο κέντρο της πόλης. Το πλήθος φώναζε συνθήματα όπως «Μποϊκοτάζ στο Ισραήλ» και «Ελεύθερη Παλαιστίνη».

«Εδώ και πολλά χρόνια, η πολιτική του Ισραήλ δεν είναι σωστή και πρέπει να κατέβουμε στους δρόμους» είπε η Μάρτα Καράνθα, μια 65χρονη συνταξιούχος που είχε καλύψει το σώμα της με την παλαιστινιακή σημαία. «Η Βαρκελώνη κατεβαίνει στους δρόμους. Την Πέμπτη διαδηλώσαμε επίσης πολλοί, όταν αναχαιτίστηκε ο στολίσκος και αναμένουμε ότι σήμερα θα είμαστε περισσότεροι, πρόσθεσε.

Περίπου 50 Ισπανοί κρατούνται στο Ισραήλ μετά την αναχαίτιση του στολίσκου από τον ισραηλινό στρατό, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες.

Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και ο Χόρντι Μπας, ένας 40χρονος εκπαιδευτικός που κρατούσε μια παλαιστινιακή σημαία. «Το περιμέναμε ότι σήμερα θα έρχονταν πολλοί (σ.σ. στη διαδήλωση) επειδή γίνεται μεγάλη κινητοποίηση. Είναι το μοναδικό πράγμα που μπορεί να δώσει λίγο θάρρος στον παλαιστινιακό πληθυσμό: να δουν ότι όλος ο κόσμος κινητοποιείται και στέκει αλληλέγγυος», είπε.

Διαδηλώσεις είναι προγραμματισμένες για αργότερα και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας, όπως στη Μαδρίτη, όπου στις 14 Σεπτεμβρίου περίπου 100.000 διαδηλωτές διέκοψαν το τελευταίο ετάπ του Γύρου της Ισπανίας, αναγκάζοντας τους διοργανωτές να ολοκληρώσουν πρόωρα τον ποδηλατικό αγώνα.