Επέστρεψαν στην Ελλάδα το απόγευμα της Δευτέρας οι 27 Έλληνες που είχαν συμμετάσχει στη δράση της Global Sumud Flotilla για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, και μαζί τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ. Μαζί τους έφτασαν και άλλοι 134 πολίτες από 15 χώρες που είχαν συλληφθεί και κρατηθεί από τις ισραηλινές Αρχές. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για 28 Γάλλους, 15 Ιταλούς και 9 Σουηδούς όπου μέσα σε αυτούς τους τελευταίους ήταν και η γνωστή ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ.
Urgente!
Momento da chegada da ativista Greta Thunberg, acompanhada por vários participantes da Global Sumud Flotilla, que foram deportados de Israel para o Aeroporto de Atenas.@gretathunberg#stopgenocide #gaza #gazaunderattack #PalestinaLibre #palestine #palestina #faixa pic.twitter.com/LEoKFhYm39— Fórum Latino Palestino (@PalestineLatino) October 6, 2025
Μάλιστα, η Τούνμπεργκ μίλησε σε δημοσιογράφους για όσα συμβαίνουν στη Γάζα λέγοντας πως «πραγματοποιείται μια γενοκτονία μπροστά στα μάτια μας» και ότι οι διεθνείς κυβερνήσεις δεν κάνουν «ούτε τα ελάχιστα» για να σταματήσει η αιματοχυσία. «Ποτέ δεν θα καταλάβω πώς οι άνθρωποι μπορούν να είναι τόσο κακοί» τόνισε.

Επαναπατρισμός για τους 27 Έλληνες ακτιβιστές που συνελήφθησαν από το Ισραήλ © ΤΑΤΙAΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Τι είπε η Τούνμπεργκ για τις δυτικές κυβερνήσεις
Συνεχίζοντας στις δηλώσεις της, επισήμανε πως «κανείς δεν έχει το θάρρος να πει ότι δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει. Κανείς στο μέλλον δεν θα μπορεί να πει ότι δεν το ξέραμε. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα κράτη έχουν νομική υποχρέωση να αποτρέπουν και να σταματούν τη γενοκτονία. Αυτό σημαίνει να σταματήσουμε να είμαστε συνένοχοι, να ασκήσουμε πραγματική πίεση και να σταματήσουμε τις μεταφορές όπλων. Δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο, δεν βλέπουμε καν το ελάχιστο από τις κυβερνήσεις μας».
«Τα διεθνή μας συστήματα προδίδουν τους Παλαιστίνιους. Δεν είναι καν σε θέση να αποτρέψουν τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου», είπε επίσης. «Αυτό που είχαμε ως στόχο να κάνουμε με τον Παγκόσμιο Στόλο Sumud ήταν να αναλάβουμε δράση όταν οι κυβερνήσεις μας δεν τήρησαν τη νομική τους υποχρέωση».

Επαναπατρισμός για τους 27 Έλληνες ακτιβιστές που συνελήφθησαν από το Ισραήλ © ΤΑΤΙAΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Και καταλήγοντας η Τούνμπεργκ από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» είπε πως «ποτέ δεν θα καταλάβει πώς οι άνθρωποι μπορούν να είναι τόσο κακοί ώστε να αφήνουν τον λαό της Γάζαςνα λιμοκτονεί. Ο παγκόσμιος στόλος είχε ως στόχο να αναλάβει δράση όταν οι κυβερνήσεις μας απέτυχαν να το κάνουν».
Καταγγελίες για κακομεταχείριση
Η Τούνμπεργκ δεν αναφέρθηκε στις δηώσεις της κακοποίηση από τον ισραηλινό στρατό ή την αστυνομία. Παρ’ όλα αυτά, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι και δικηγόροι που απελάθηκαν από το Ισραήλ, ισχυρίστηκαν ότι υπέστησαν βίαιη σωματική και λεκτική κακοποίηση από τις ισραηλινές δυνάμεις για όσο διάστημα κρατήθηκαν.
Για τι είδους κακοποίηση έκαναν λόγο; ΟΣτέρηση ύπνου και φαρμάκων, ξυλοδαρμούς, στοχοποίηση με αυτόματα όπλα, επίθεση σκύλων, ύπνο στο πάτωμα, προσβολές και υποχρεωτική παρακολούθηση βίντεο από τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.
«Με ξυλοκοπούσαν από τη στιγμή που μπήκαμε στο λιμάνι μέχρι το τέλος», ανέφερε ο Ιταλός δημοσιογράφος Σαβέιρο Τομάσι. «Χτυπήματα στην πλάτη, χτυπήματα στο κεφάλι – και οι Ισραηλινοί στρατιώτες γελούσαν, γελούσαν με όλα αυτά. Όποιος δεν κρατούσε τα μάτια του κάτω τιμωρούνταν με ένα χτύπημα στο κεφάλι».