Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί δήλωσε ότι σημειώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τις κοινοβουλευτικές ομάδες της χώρας και εκτίμησε ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα μπορέσει να ορίσει νέο πρωθυπουργό μέσα στις επόμενες 48 ώρες.
«Υπάρχουν δυνατότητες για έναν συμβιβασμό στο κοινοβούλιο», είπε ο Σεμπαστιάν Λεκορνί σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 την Τετάρτη. «Υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση που απορρίπτει μια νέα διάλυση».
Πολιτικό στοίχημα σταθερότητας για τον Μακρόν στη Γαλλία
Ο Μακρόν είχε αναθέσει στον Λεκορνί, ο οποίος παραιτήθηκε επισήμως τη Δευτέρα, να επιδιώξει μια συμφωνία με τα πολιτικά κόμματα που θα μπορούσε να οδηγήσει στη συγκρότηση νέου υπουργικού συμβουλίου. Σε περίπτωση αποτυχίας, ο Γάλλος πρόεδρος θα είχε να επιλέξει ανάμεσα σε προκήρυξη νέων εκλογών, διορισμό νέου πρωθυπουργού ή παραίτηση — επιλογή που έχει ήδη απορρίψει.
Οι δηλώσεις του Λεκορνί δίνουν ένα στοιχειώδες περιθώριο αισιοδοξίας ότι το γαλλικό πολιτικό σύστημα ίσως ανακτήσει μια στοιχειώδη σταθερότητα, μετά την αποχώρηση τριών πρωθυπουργών από τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, η πορεία προς την επόμενη κυβέρνηση παραμένει εύθραυστη, καθώς η Εθνοσυνέλευση παραμένει διχασμένη ανάμεσα σε τρία αντιμαχόμενα μπλοκ, με όλα τα κόμματα να προετοιμάζονται περισσότερο για τις προεδρικές εκλογές του 2027 παρά για συναινέσεις.
Η απειλή της Λεπέν και η σκιά των εκλογών
Η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, που θα είναι μία από τις βασικές υποψήφιες στις εκλογές του 2027 εφόσον το επιτρέψουν τα δικαστήρια, έχει υποσχεθεί ότι θα επιδιώξει την ανατροπή οποιασδήποτε νέας κυβέρνησης με στόχο να προκαλέσει νέες βουλευτικές εκλογές — εξέλιξη που θα μπορούσε να ενισχύσει τη θέση της.
Το «αγκάθι» της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης στη Γαλλία
Νωρίτερα την Τετάρτη, η πρώην πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν εξέφρασε αισιοδοξία για την πιθανότητα συμφωνίας, λέγοντας ότι θα ήταν ανοιχτή στο ενδεχόμενο αναστολής του αμφιλεγόμενου νόμου του 2023 που αύξησε τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης. Η Μπορν σημείωσε ότι ένα τέτοιο βήμα αξίζει να εξεταστεί, εφόσον συμβάλει στη σταθερότητα της χώρας.
Ο Λεκορνί πρόσθεσε ότι η Γαλλία χρειάζεται έναν νέο, ρεαλιστικό διάλογο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.
Εύθραυστη ισορροπία
«Είπα στον πρόεδρο ότι το ενδεχόμενο διάλυσης απομακρύνεται», δήλωσε ο Λεκορνί, υπονοώντας ότι οι πιθανότητες νέων εκλογών έχουν μειωθεί. «Πιστεύω ότι η κατάσταση επιτρέπει στον πρόεδρο να ορίσει έναν νέο πρωθυπουργό μέσα στις επόμενες 48 ώρες».
Αν επιβεβαιωθούν οι δηλώσεις του Λεκορνί, η Γαλλία μπορεί να βγει από έναν παρατεταμένο κύκλο πολιτικής αστάθειας, ο οποίος έχει ήδη επηρεάσει τις αγορές, τις δημόσιες δαπάνες και την ευρωπαϊκή της εικόνα. Παρ’ όλα αυτά, η επίτευξη ενός διαρκούς συμβιβασμού θα απαιτήσει λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στα κόμματα και προσεκτική πολιτική διαχείριση από τον πρόεδρο Μακρόν.