Η Ρωσία ελπίζει ότι το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την επίλυση της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης θα προχωρήσει χωρίς προβλήματα, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Κεντρικής Ασίας.
Μίλησε επίσης για τα σχέδια για τη συγχώνευση των διαδρόμων μεταφορών και των έργων logistics στη Ρωσία και την Κεντρική Ασία και δήλωσε την ετοιμότητα της Μόσχας να συμμετάσχει σε ενεργειακά έργα στην περιοχή.
Το TASS συγκέντρωσε και δημοσίευσε τις βασικές δηλώσεις του Ρώσου αρχηγού.
Σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Πούτον είπε: «Η Ρωσία ελπίζει ότι οι πρωτοβουλίες του Τραμπ για την επίλυση της παλαιστινο-ισραηλινής σύγκρουσης θα υλοποιηθούν στην πράξη».
Η Ρωσία βασίζεται στο γεγονός ότι τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή «μπορούν να λυθούν μόνο με πολιτικά και διπλωματικά μέσα. Και, φυσικά, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε οποιεσδήποτε ειρηνικές προσπάθειες που αποσκοπούν στον τερματισμό της αιματοχυσίας και στην ειρήνη σε αυτήν την περιοχή».
Η Ρωσία και οι εταίροι της πιστεύουν ότι η ειρήνη στη Μέση Ανατολή εξαρτάται από τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους: «Αυτή ήταν η θέση της Σοβιετικής Ένωσης και την κληρονόμησαν όλες οι δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ. Πιστεύουμε ότι η ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους είναι η κύρια προϋπόθεση για τη μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και την επίλυση όλων των ζητημάτων που σχετίζονται με αυτό το δύσκολο πρόβλημα».
Σχετικά με τη συνεργασία με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας, ο Πούτιν σημείωσε: «Η Ρωσία είναι ένας από τους κορυφαίους επενδυτές στις οικονομίες της περιοχής. Ο όγκος των ρωσικών επενδύσεων ανέρχεται σε πάνω από 20 δισ. δολάρια».
Όλοι οι διάδρομοι μεταφορών και τα έργα logistics στη Ρωσία και την Κεντρική Ασία θα μπορούσαν να συνδυαστούν σε ένα σύστημα: «Το βασικό καθήκον είναι η διευθέτηση των κύριων διαδρομών Βορρά-Νότου και Ανατολής-Δύσης που διέρχονται από τα εδάφη των χωρών μας, καθώς και η κατασκευή νέων διηπειρωτικών διαδρόμων. Στη συνέχεια, όλα αυτά και άλλα έργα logistics της Ευρασίας θα μπορούσαν να συνδυαστούν σε ένα ενιαίο δίκτυο με σύγχρονες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και υπηρεσίες μεταφορών».
Η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Κεντρική Ασία στην κατασκευή πυρηνικών και υδροηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ενέργειας και να συμμετάσχει σε άλλα ενεργειακά έργα: «Οι ρωσικές εταιρείες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στην κατασκευή νέων υδροηλεκτρικών σταθμών, καθώς και σε έργα που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας των υποδομών ύδρευσης και ενέργειας και στη συνετή χρήση των υδάτινων πόρων και των διασυνοριακών ποταμών».
Η Ρωσία είναι έτοιμη να μοιραστεί σύγχρονες τεχνολογίες με την Κεντρική Ασία, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιοποίησης της διακυβέρνησης.
Τι είπε ο Πούτιν για Ιράν και Αφγανιστάν
Σχετικά με το πυρηνικό ζήτημα του Ιράν ο Πούτιν σημείωσε πως «μόνο μέσω διπλωματίας και διαπραγματεύσεων: Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τους Ιρανούς εταίρους μας και αισθανόμαστε τη δέσμευσή τους για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων και την επανέναρξη της εποικοδομητικής συνεργασίας με τον ΔΟΑΕ».
Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για αντιπαράθεση με το Ιράν και είναι προσηλωμένο σε μια διευθέτηση: «Συνεχίζουμε να διατηρούμε επαφές εμπιστοσύνης με το Ισραήλ και λαμβάνουμε μηνύματα από την ισραηλινή ηγεσία που μας ζητούν να μεταφέρουμε στους Ιρανούς φίλους μας ότι το Ισραήλ είναι προσηλωμένο σε μια περαιτέρω διευθέτηση και δεν ενδιαφέρεται για κανενός είδους αντιπαράθεση».
Τέλος, σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν ο Πούτνιν τόνισε πως οι τρέχουσες αφγανικές αρχές είναι ανοιχτές σε συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της διακίνησης ναρκωτικών και η Ρωσία τις υποστηρίζει.
Αναβολή για τη Ρώσο-αραβική σύνοδο
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχαμάντ Σία αλ-Σουντανί συμφώνησαν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ότι η Ρώσο-αραβική σύνοδος κορυφής πρέπει να αναβληθεί, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.
«Δεδομένης της έναρξης της ενεργού φάσης του σχεδίου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την εξομάλυνση στην Λωρίδα της Γάζας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Μοχαμέντ Σουντανί συμφώνησαν ότι θα είναι δύσκολο για πολλούς από τους προσκληθέντες ηγέτες των αραβικών κρατών να φθάσουν προσωπικά στην Μόσχα εν μέσω αυτής της κατάστασης» αναφέρει το Κρεμλίνο στην ανακοίνωση του
Η σύνοδος κορυφής είχε προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί στη Μόσχα στις 15 Οκτωβρίου.