Προεδρικές εκλογές ξαναζήτησε ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν και ενώ η Γαλλία περιμένει το νέο πρωθυπουργό από τον Εμανουέλ Μακρόν. «Γιατί να σώσουμε τον Εμανουέλ Μακρόν, τον στρατιώτη που χάθηκε στα λάθη του, και το ναυάγιο της θητείας του;» διερωτάται ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας,
«Θα γίνει η παρέλαση στο Μέγαρο των Ηλυσίων, από την οποία ο κ. Μακρόν μας έχει εξαιρέσει», αντέδρασε ο ηγέτης της La France Insoumise, καθώς προσκλήθηκαν όλοι στο Ελιζέ πλην του ιδίου και της Λεπέν. «Ξέραμε ότι ήταν χάσιμο χρόνου», δήλωσε ο Μελανσόν.
Επέρριψε την ευθύνη για το χάος στον Μακρόν και ζήτησε πρόωρες προεδρικές εκλογές. «Θα επέτρεπε την υιοθέτηση ενός ειδικού νόμου για τον προϋπολογισμό», υποστήριξε και προσέθεσε: «Η αποχώρηση του Εμανουέλ Μακρόν είναι ένα θεμιτό αίτημα».
Στο μεταξύ, στη σκιά της νέα κρίσης για τον προϋπολογισμό περικοπών στη Γαλλία. ο αμυντικός τομέας χρειάζεται κεφάλαια άνω των 15 δισ. στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε, η κρατική επενδυτική τράπεζα Bpifrance, ανέφερε ότι οι εταιρείες του αμυντικού τομέα της Γαλλίας πρέπει να αναπτυχθούν κατά 7,6% ετησίως από σήμερα έως το 2030, προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγή κατά 31 δισεκατομμύρια ευρώ, εάν η χώρα θέλει να επιτύχει τον στόχο που έχει θέσει η στρατιωτική συμμαχία. Ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου έχει καλέσει τα κράτη μέλη του να δαπανήσουν το 3,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους για την άμυνα έως το 2035.
«Αυτό είναι περισσότερο από την αύξηση της παραγωγής των εταιρειών άμυνας από τον πόλεμο στην Ουκρανία (5,5%)», ανέφερε η μελέτη. «Για να επιτύχει αυτή η αμυντική προσπάθεια, πρέπει να κινητοποιηθούν όλες οι παραγωγικές δυνάμεις». Η Bpifrance εκτίμησε ότι το έργο θα μεταφραστεί σε χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, με 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε μετοχικό κεφάλαιο και 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε χρέος.