Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διόρισε ξανά στη θέση του πρωθυπουργού τον Σεμπαστιάν Λεκορνί, ο οποίος είχε παραιτηθεί στις αρχές της εβδομάδας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσιών, ο Μακρόν ανέθεσε στον Λεκορνί τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Ο Λεκορνί πρέπει να προτείνει προϋπολογισμό για το 2026 τη Δευτέρα, προκειμένου να εγκριθεί μέχρι το τέλος του έτους μέσω της κανονικής διαδικασίας. Διαφορετικά, η Εθνοσυνέλευση ενδέχεται να χρειαστεί να εγκρίνει νομοσχέδιο έκτακτης ανάγκης, για να διατηρηθεί η χρηματοδότηση της κυβέρνησης.
«Αποδέχομαι -εκ του καθήκοντός μου- την αποστολή που μου ανέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσω στη Γαλλία έναν προϋπολογισμό έως το τέλος του έτους και να ανταποκριθώ στα καθημερινά προβλήματα της ζωής των συμπατριωτών μας» έγραψε αμέσως μετά ο Λεκορνί στον λογαριασμό του στο Χ.
Και συνέχισε: «Πρέπει να βάλουμε τέλος σε αυτήν την πολιτική κρίση που εξοργίζει τους Γάλλους και σε αυτήν την αστάθεια, που είναι κακή για την εικόνα και τα συμφέροντά της Γαλλίας.
Όπως είπα, αυτό μπορεί να γίνει μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις, εξάγοντας τα απαραίτητα συμπεράσματα από τις τελευταίες εβδομάδες:
– Όλα τα ζητήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες θα τεθούν σε κοινοβουλευτική συζήτηση: οι βουλευτές και οι γερουσιαστές θα μπορούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και οι συζητήσεις πρέπει να φτάσουν μέχρι τέλους.
– Η αποκατάσταση των δημόσιων λογαριασμών μας παραμένει προτεραιότητα για το μέλλον και την κυριαρχία μας: κανείς δεν θα μπορέσει να αποφύγει αυτήν την αναγκαιότητα.
– Όλες οι φιλοδοξίες είναι θεμιτές και χρήσιμες, αλλά όσοι εισέλθουν στην κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτούν να αποσυνδεθούν από τις προεδρικές φιλοδοξίες για το 2027.
– Η νέα κυβερνητική ομάδα πρέπει να ενσαρκώνει την ανανέωση και την ποικιλομορφία των δεξιοτήτων.
Θα κάνω τα πάντα για να πετύχω σε αυτή την αποστολή».
J’accepte – par devoir – la mission qui m’est confiée par le Président de la République de tout faire pour donner un budget à la France pour la fin de l’année et de répondre aux problèmes de la vie quotidienne de nos compatriotes.
Il faut mettre un terme à cette crise politique…
— Sébastien Lecornu (@SebLecornu) October 10, 2025
Γαλλία: Βράζει με τον Μακρόν η αντιπολίτευση
Νωρίτερα, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε καλέσει τους ηγέτες των κομμάτων και των κοινοβουλευτικών ομάδων σε συνάντηση στο Ελιζέ, χωρίς ωστόσο να προσκληθούν το κόμμα LFI και το RN, καθώς, σύμφωνα με πηγές από το προεδρικό περιβάλλον, «επιδιώκουν τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης». «Ψέματα» απάντησε η επικεφαλής των βουλευτών της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ματίλντ Πανό, υποστηρίζοντας ότι στόχος τους είναι η καθαίρεση του προέδρου και όχι η διάλυση. «Πρέπει να γίνουν προεδρικές εκλογές» συμπλήρωσε ο ιδρυτής της LFI, Ζαν-Λικ Μελανσόν. Από την πλευρά της, η Μαρίν Λεπέν επέκρινε τον Μακρόν, δηλώνοντας ότι «δεν μπορεί να κάνει σαν να μην υπάρχει το RN».
Όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση δεν έκρυψαν τη δυσφορία τους. Οι Οικολόγοι Μαρέν Τοντελιέ και Σιριέλ Σατελέν δήλωσαν «σοκαρισμένες» και εξοργισμένες, καθώς αντιλήφθηκαν ότι η Αριστερά δεν έχει θέση στη νέα κυβέρνηση. Από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι Ολιβιέ Φορ και Μπορίς Βαγιό εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την έλλειψη σαφών απαντήσεων στα θεμελιώδη ζητήματα, προειδοποιώντας πως δεν θα προσφέρουν «καμία εγγύηση μη λογοκρισίας». «Η αλλαγή που περιμέναμε δεν ήρθε και δεν μπορούμε να τη δεχτούμε» τόνισε με τη σειρά του και ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος, Φαμπιέν Ρουσέλ.
Σύμφωνα με τη Figaro, το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ απείλησε να αποχωρήσει από την επερχόμενη κυβέρνηση, ακόμη κι αν αυτή παραμείνει υπό μακρονιστή πρωθυπουργό. Ο ίδιος ο Φιλίπ φέρεται να «δυσαρεστήθηκε» με την πρόταση του προέδρου να καθυστερήσει η εφαρμογή της αύξησης του ορίου ηλικίας στη μεταρρύθμιση των συντάξεων -τη μοναδική υποχώρηση που, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ο Μακρόν στη συνάντηση. Η Αριστερά, πάντως, θεωρεί το μέτρο ανεπαρκές και εξακολουθεί να ζητά τουλάχιστον την αναστολή της μεταρρύθμισης.