ΟΗΕ: Παγκόσμια οικονομία σε ρυθμούς κόπωσης, σήμα κινδύνου

Στασιμότητα σε εμπόριο, χρηματοοικονομικά και αναμόρφωση της παγκόσμιας οικονομίας. Η ανάπτυξη εξασθενεί σύμφωνα με την UNCTAD του ΟΗΕ

ΟΗΕ © Pixabay

Η Υπηρεσία Εμπορίου και Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNCTAD) δημοσίευσε μια προκαταρκτική προεπισκόπηση της Έκθεσης Εμπορίου και Ανάπτυξης 2025. Προσφέρει μια νηφάλια ανάγνωση σχετικά με τις προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη και το εμπόριο.

Το άγχος των επενδυτών έχει ενισχύσει τις αγορές, όχι τις παραγωγικές επενδύσεις

«Η ασταθής παγκόσμια ανάπτυξη δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης στο εγγύς μέλλον. Η παγκόσμια αύξηση της παραγωγής συνεχίζει να υστερεί σε σχέση με τις τάσεις πριν από την πανδημία. Παρά την στιγμιαία ανθεκτικότητα στις αρχές του 2025, η δυναμική παραμένει εύθραυστη και επισκιασμένη από την αβεβαιότητα. Το άγχος των επενδυτών έχει ενισχύσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά όχι τις παραγωγικές επενδύσεις».

Πράγματι. Ενώ η παγκόσμια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ ήταν κατά μέσο όρο 4,4% ετησίως πριν από τη Μεγάλη Ύφεση του 2008-9, τη δεκαετία του 2010 κατάφερε μόνο 3% και από την ύφεση της πανδημίας του 2020 η μέση ετήσια ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί στο 2,7% ετησίως.

«Καθώς οι δασμοί επιβάλλονται και η εμπροσθοβαρής επιβολή μειώνεται, το εμπόριο θα μπορούσε να επιβραδυνθεί σημαντικά έως το 2026». Πράγματι, το παγκόσμιο εμπόριο αυξάνεται μόνο με 1,4% ετησίως, το μισό του παγκόσμιου πραγματικού ΑΕΠ.

Στο χείλος του γκρεμού: Εμπόριο, χρηματοοικονομικά και η αναμόρφωση της παγκόσμιας οικονομίας

Το έτος 2025 σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής για την παγκοσμιοποίηση. Το εμπόριο και τα χρηματοοικονομικά είναι ολοένα και πιο αλληλεξαρτώμενα, απαιτώντας νέα σκέψη για την παγκόσμια διακυβέρνηση και μια συμπεριληπτική χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική.
Πριν από την κυκλοφορία της Έκθεσης για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη 2025 τον Νοέμβριο, η UNCTAD δημοσίευσε μια προκαταρκτική προεπισκόπηση που περιλαμβάνει βασικές πληροφορίες από την έκθεση.

«Οι επόμενοι μήνες θα δοκιμάσουν εάν η παγκόσμια κοινότητα μπορεί να ανταποκριθεί στην πρόκληση – αναδιαμορφώνοντας το εμπόριο και τα χρηματοοικονομικά για να εξυπηρετήσουν τους ανθρώπους, τον πλανήτη και την ευημερία».

Έναν αιώνα μετά τη Μεγάλη Ύφεση, οι δασμοί έχουν για άλλη μια φορά πρωταγωνιστήσει στις παγκόσμιες πολιτικές συζητήσεις. Οι αυξανόμενοι εμπορικοί φραγμοί και οι γεωπολιτικές εντάσεις ασκούν πιέσεις σε πολυμερείς κανόνες και επιβαρύνουν τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές.

Η παγκόσμια αύξηση της παραγωγής συνεχίζει να υστερεί σε σχέση με τις τάσεις πριν από την πανδημία. Παρά την στιγμιαία ανθεκτικότητα στις αρχές του 2025, η δυναμική παραμένει εύθραυστη και επισκιασμένη από την αβεβαιότητα. Το άγχος των επενδυτών έχει ενισχύσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά όχι τις παραγωγικές επενδύσεις.

Αδυναμίες στο εμπορικό μέτωπο

Η προ-δασμολογική προκαταβολή και οι επενδύσεις που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη αύξησαν προσωρινά το εμπόριο εμπορευμάτων στα τέλη του 2024 και στις αρχές του 2025. Το παγκόσμιο εμπόριο αυξήθηκε κατά περίπου 4% το πρώτο εξάμηνο του 2025, αν και η υποκείμενη ανάπτυξη ήταν πιο κοντά στο 2,5-3% μόλις εξαιρεθούν οι προσωρινοί παράγοντες.

Καθώς οι δασμοί επικρατούν και η προκαταβολή εξασθενεί, το εμπόριο θα μπορούσε να επιβραδυνθεί σημαντικά έως το 2026. Οι οικονομίες χαμηλού εισοδήματος και οι μικρές επιχειρήσεις είναι οι πιο εκτεθειμένες, καθώς η περιορισμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση και η επίμονη αβεβαιότητα σχετικά με την πρόσβαση στην αγορά εμποδίζουν τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και τις επενδύσεις.

Η χρηματιστικοποίηση του εμπορίου βαθαίνει

Καθώς οι αλυσίδες αξίας εξελίσσονται, η χρηματιστικοποίηση του εμπορίου βαθαίνει. Πάνω από το 90% του παγκόσμιου εμπορίου εξαρτάται από την υποδομή του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος. Οι νομισματικές πολιτικές, οι κινήσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και το επενδυτικό κλίμα μεταδίδονται γρήγορα μέσω του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, διαμορφώνοντας τις εμπορικές ροές και τη βιομηχανική παραγωγή.

Η Έκθεση για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη του 2025 θα επισημάνει πώς το χρηματοπιστωτικό σύστημα επιτρέπει και περιορίζει το εμπόριο. Η αγνόηση αυτών των χρηματοοικονομικών συνδέσεων διακινδυνεύει να δημιουργήσει τυφλά σημεία πολιτικής στην αντιμετώπιση των εμπορικών αναταραχών.

Διαταραχές στον όγκο του εμπορίου

Το εμπόριο και τα χρηματοοικονομικά κινούνται μαζί. Ο παγκόσμιος χρηματοοικονομικός κύκλος δημιουργεί ισχυρές διακυμάνσεις στην πίστωση, το κεφάλαιο και την όρεξη για ανάληψη κινδύνου που διαπερνούν το παγκόσμιο εμπόριο. Η αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές συχνά μεταφράζεται σε διαταραχές στον όγκο του εμπορίου.

Η πολιτική αβεβαιότητα, αν και βρίσκεται εκτός των υψηλών επιπέδων του 2020, παραμένει υψηλή. Η επίμονη αβεβαιότητα επηρεάζει αρνητικά τις επενδύσεις, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την απόδοση των εξαγωγών, ιδίως στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.