Λαβρόφ: Επεξεργαζόμαστε την πιθανή ρωσική πυρηνική δοκιμή

Τι σημείωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ο Ρώσος υπ. εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σχετικά με το ενδεχόμενο ρωσικής πυρηνικής δοκιμής

Ο Σεργκέι Λαβρόφ © EPA/VYACHESLAV PROKOFYEV/

Ο Ρώσος υπουργός των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία εντολής που έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σχετικά με την προετοιμασία προτάσεων για μία πιθανή ρωσική πυρηνική δοκιμή, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το ίδιο πρακτορείο επικαλέστηκε τον Λαβρόβ να δηλώνει ότι η Ρωσία δεν έλαβε επιβεβαίωση από τις ΗΠΑ, αναφορικά με την εντολή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που δόθηκε τον προηγούμενο μήνα, για την επανέναρξη των πυρηνικών δοκιμών από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η εντολή ήταν απάντηση στην αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ θα ξαναρχίσουν τις δοκιμές.

Οι σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί απότομα τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ο Τραμπ, απογοητευμένος από την έλλειψη προόδου προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ακύρωσε μια προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής με τον Πούτιν και επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία για πρώτη φορά από την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο.

Και ενώ σημειώνονταν όλα τα παραπάνω με τις τοποθετήσεις του Λαβρόφ, το Κρεμλίνο ετοιμάζεται να ανακοινώσει επίσημα την ημερομηνία της συνδυασμένης ετήσιας συνέντευξης Τύπου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο TASS, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πιθανό χρονοδιάγραμμα της εκδήλωσης.

Ενώ ο Λαβρόφ μιλούσε για δοκιμή το Κρασνοαρμέισκ περικυκλώθηκε από ρωσικές δυνάμεις 

Τα ουκρανικά στρατεύματα έχασαν την τελευταία τους ευκαιρία να εγκαταλείψουν το Κρασνοαρμέισκ, καθώς οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αποκλείσει όλες τις διαδρομές εξόδου από την πόλη, δήλωσε στο TASS ο Ιγκόρ Κιμακόφσκι, βοηθός του επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ.

«Ο εχθρός δεν μπορεί πλέον να φύγει από το Κρασνοαρμέισκ. Η τελευταία διαδρομή είναι πλέον πλήρως υπό τον έλεγχό μας», είπε.

Ο Κιμακόφσκι διευκρίνισε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα μπόρεσαν να αποσύρουν μόνο ένα μικρό μέρος των δυνάμεών τους προς την κατεύθυνση του Ντιμιτρόφ (ουκρανική ονομασία: Μίρνογκραντ).

Επίσης, η ρωσική μαχητική ομάδα «Ανατολή» απελευθέρωσε τον οικισμό Βόλτσιε στην περιοχή Ντνιεπροπετρόφσκ τις τελευταίες 24 ώρες, ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας.

Σε απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Κιέβου σε αμάχους στη Ρωσία, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν μαζική επίθεση σε επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος, ανέφερε η ανακοίνωση.