Τραμπ: Αβέβαιος ο δρόμος προς μια ειρήνη στην Ουκρανία

Αβέβαιο το μονοπάτι προς μια ειρήνη στην Ουκρανία, λέει τώρα ο Τραμπ. Αμετακίνητες η Ουκρανία και η Ρωσία στο θέμα των κατεχόμενων εδαφών

Ντόναλντ Τραμπ © EPA/VINCENT THIAN

Ασαφές παραμένει το μονοπάτι προς μια ειρήνη στην Ουκρανία, δηλώνει σύμφωνα με τον Guardian ο Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που Αμερικανοί απεσταλμένοι ετοιμάζονται να συναντήσουν Ουκρανό αξιωματούχο. Οι δηλώσεις του ενοίκου του Λευκού Οίκου έρχονται έπειτα από πολύωρη συνάντηση στο Κρεμλίνο μεταξύ Αμερικανών απεσταλμένων και του Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία δεν απέβη άκαρπη.

Το μέλλον των ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία παραμένει αβέβαιο, δήλωσε συγκεκριμένα ο Τραμπ, μετά από αυτό που χαρακτήρισε «αρκετά καλές» συνομιλίες μεταξύ του Πούτιν και Αμερικανών απεσταλμένων, που ωστόσο δεν κατάφεραν να φέρουν κάποια σημαντική εξέλιξη.

Μετά την πολύωρη συνάντηση στο Κρεμλίνο την Τρίτη, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ και ο γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, επρόκειτο να συναντήσουν τον κορυφαίο Ουκρανό διαπραγματευτή Ρουστέμ Ουμέροφ στη Φλόριντα σήμερα Πέμπτη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο την Τετάρτη, ο Τραμπ είπε πως ο Πούτιν θα ήθελε να κλείσει συμφωνία, αλλά «το τι θα προκύψει από αυτή τη συνάντηση δεν μπορώ να το πω, γιατί χρειάζονται δύο για να χορέψουν τανγκό».

Αμετακίνητες Ουκρανία και Ρωσία στο θέμα των κατεχόμενων εδαφών

Το Κρεμλίνο είπε την Τετάρτη ότι ο Πούτιν αποδέχθηκε κάποιες αμερικανικές προτάσεις που στοχεύουν στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και είναι έτοιμος να συνεχίσει να εργάζεται για την εξεύρεση συμβιβασμού, αλλά ότι «ακόμη δεν έχουν βρεθεί συμβιβαστικές λύσεις». Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μην αποκαλύψουν το περιεχόμενο των συνομιλιών τους στο Κρεμλίνο, όμως τουλάχιστον ένα μεγάλο εμπόδιο παραμένει: η τύχη των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που η Ρωσία κατέχει εν μέρει. Ρώσος αξιωματούχος είπε σε δημοσιογράφους ότι «μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί συμβιβασμός» στο ζήτημα των εδαφών, χωρίς το οποίο το Κρεμλίνο δεν βλέπει «καμία λύση στην κρίση».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να παραχωρήσει εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία και δήλωσε την Τετάρτη ότι η ομάδα του προετοιμάζει συναντήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, προσθέτοντας ότι ο διάλογος με τους εκπροσώπους του Τραμπ θα συνεχιστεί. «Μόνο αν ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα της Ουκρανίας είναι δυνατή μια αξιοπρεπής ειρήνη», δήλωσε. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρίι Σίμπιχα, κράτησε σκληρότερη στάση, καλώντας τον Πούτιν να «σταματήσει να σπαταλά τον χρόνο του κόσμου».

Οι διαπραγματεύσεις έχουν ενταθεί σε μια δύσκολη συγκυρία για το Κίεβο, το οποίο χάνει έδαφος έναντι της Ρωσίας στο ανατολικό μέτωπο ενώ αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς από την έναρξη του πολέμου.

Ο επιτελάρχης του Ζελένσκι, που είχε ηγηθεί της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές συνομιλίες, παραιτήθηκε την Παρασκευή αφού οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς ερεύνησαν το σπίτι του. Την ίδια στιγμή, η ρωσική προέλαση στην ανατολική Ουκρανία έχει επιταχυνθεί και ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεχίσει να πολεμά για να καταλάβει όλα τα εδάφη που διεκδικεί, αν το Κίεβο δεν τα παραδώσει.

«Η πρόοδος και η φύση των διαπραγματεύσεων επηρεάστηκαν από τις επιτυχίες του ρωσικού στρατού στο πεδίο της μάχης τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας.

Τον Νοέμβριο, ένα διαρρεύσαν προσχέδιο αμερικανικής ειρηνευτικής πρότασης προκάλεσε ανησυχία σε Ουκρανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι είπαν ότι έγερνε υπερβολικά προς τη Μόσχα. Η πρόταση θα οδηγούσε στο να παραχωρήσει η Ουκρανία εδάφη στη Ρωσία, να επανενταχθεί η Ρωσία στην ομάδα των G8 και να απαγορευθεί στην Ουκρανία η ένταξη στο ΝΑΤΟ. Οι ευρωπαϊκές χώρες κατέθεσαν τότε αντιπρόταση και, σε συνομιλίες στη Γενεύη, οι ΗΠΑ και η Ουκρανία δήλωσαν ότι είχαν δημιουργήσει ένα επικαιροποιημένο και βελτιωμένο πλαίσιο ειρήνης για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Πούτιν, την Τρίτη, κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές δυνάμεις ότι προσπαθούν να τορπιλίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες προτείνοντας ιδέες απολύτως απαράδεκτες για τη Μόσχα, ενώ παράλληλα απηύθυνε απειλές ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για πόλεμο με την Ευρώπη, αν εκείνη τον ξεκινήσει. Η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της, από την πλευρά τους, κατηγόρησαν τον Πούτιν ότι προσποιείται πως ενδιαφέρεται για την ειρήνη. Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Γιβέτ Κούπερ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία πρέπει «να σταματήσει τη φλυαρία και την αιματοχυσία και να είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι και να στηρίξει μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη». «Αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο Πούτιν δεν έχει αλλάξει πορεία. Πιέζει πιο επιθετικά στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας, Μάργκους Τσαχκνά, σε συνάντηση Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. «Είναι απολύτως προφανές ότι δεν θέλει καμία μορφή ειρήνης».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, είπε ότι οι εταίροι της Ουκρανίας θα συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια ώστε να διατηρηθεί η πίεση στη Μόσχα. Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης ότι θα προχωρήσει με τα αμφιλεγόμενα σχέδια να χρηματοδοτήσει την Ουκρανία μέσω δανείου βασισμένου σε ρωσικά παγωμένα περιουσιακά στοιχεία. Σε μια παραχώρηση προς τις ανησυχίες που εξέφρασε το Βέλγιο, το οποίο φιλοξενεί τα περισσότερα από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε επίσης την επιλογή ενός ενωσιακού δανείου βασισμένου σε κοινό δανεισμό. Οι ηγέτες της ΕΕ θα κληθούν να αποφασίσουν για τις επιλογές αυτές αργότερα μέσα στον μήνα, καθώς η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια επικείμενη χρηματοδοτική στενότητα.

Επιπλέον, την Τετάρτη, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε την άμεση και άνευ όρων επιστροφή Ουκρανών παιδιών που έχουν «εξαναγκαστικά μεταφερθεί» στη Ρωσία. Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι έχει απαγάγει τουλάχιστον 20.000 Ουκρανά παιδιά από την αρχή της σύγκρουσης τον Φεβρουάριο του 2022. Η συνέλευση υιοθέτησε το μη δεσμευτικό ψήφισμα με 91 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 57 αποχές. Η Ρωσία ήταν μεταξύ των χωρών που απέρριψαν το μέτρο.