Φον ντερ Λάιεν: Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα για την Ουκρανία

Στόχος της ΕΕ παραμένει η επίτευξη «δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης» επανέλαβε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας για την Ουκρανία

Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν © .consilium.europa.eu

«Η επόμενη εβδομάδα θα είναι αποφασιστική» για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας εκ νέου ότι στόχος της ΕΕ παραμένει η επίτευξη «δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης».

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως είχε συνομιλίες με τους εταίρους της «συμμαχίας των προθύμων» που στηρίζει ενεργά το Κίεβο. Όπως τόνισε, παρά την αυξημένη πίεση «η δέσμευσή μας είναι απόλυτη: εργαζόμαστε για μια ειρηνευτική συμφωνία που δεν θα αφήνει περιθώρια για νέες συγκρούσεις ούτε για αποσταθεροποίηση της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας».

Παράλληλα, σημείωσε ότι τέθηκε επί τάπητος η ανάγκη για «ισχυρές και αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας» για την Ουκρανία. Η φον ντερ Λάιεν ενημέρωσε επίσης τους ευρωπαίους ηγέτες για τις προσπάθειες εξεύρεσης χρηματοδότησης για τα έτη 2026-2027, αναφέροντας ότι οι σχετικές προτάσεις «έχουν ήδη κατατεθεί και αντιμετωπίζονται με αίσθηση επείγοντος».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε χθες ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ζητούν μεγάλες παραχωρήσεις από τη χώρα του στις διαπραγματεύσεις για να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης των ουκρανικών δυνάμεων από το Ντονμπάς.

Από πλευράς του ο Ντόναλντ Τραμπ αισθάνεται «εξαιρετικά απογοητευμένος» εξαιτίας της στάσης του Κιέβου και της Μόσχας και θέλει να δει «πράξεις» για να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη, κατά την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες από την Πέμπτη 18η Δεκεμβρίου, στη σύνοδο κορυφής όπου θα συζητηθεί η εισήγηση της Κομισιόν για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας με ενδεχόμενη χρήση ρωσικών πόρων δεσμευμένων στην ευρωπαϊκή δικαιοδοσία.

Ως τώρα η πρόταση συναντά αντίσταση από πλευράς Βελγίου, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Ο Βέλγος πρωθυπουργός Μπαρτ ντε Βεβέρ τονίζει πως η χώρα του δεν θα σηκώνει μόνη το βάρος της προοπτικής να πληρώσει αν ενσκήψει νομικό κώλυμα.

Ελλείψει σθεναρών και δεσμευτικών εγγυήσεων από τα υπόλοιπα 26 κράτη μέλη της ΕΕ, «θα κάνω το παν για να εμποδίσω αυτή την απόφαση», δήλωνε στις Βρυξέλλες στις αρχές Δεκεμβρίου.