Η δολοφονία ενός ανώτερου διοικητή της Χαμάς από το Ισραήλ απειλεί τη βιωσιμότητα της εκεχειρίας στη Γάζα, δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής διαπραγματευτής της μαχητικής οργάνωσης, καλώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να απαιτήσει από το Ισραήλ να συμμορφωθεί με τους όρους της εκεχειρίας.
Χιλιάδες υποστηρικτές της Χαμάς συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Γάζας στην κηδεία του ανώτερου διοικητή Ραέντ Σαέντ και τριών συνεργατών του που σκοτώθηκαν μαζί του το Σάββατο.
Οι πενθούντες φώναζαν «οι μάρτυρες είναι αγαπητοί στον Θεό» και μετέφεραν τις σορούς σε φέρετρα τυλιγμένα με πράσινες σημαίες της Χαμάς, σε μια από τις μεγαλύτερες επιδείξεις παρουσίας της οργάνωσης από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ στη Γάζα τον Οκτώβριο.
Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Χαμάς, Χαλίλ αλ-Χάγια, ο οποίος ζει στην εξορία, επιβεβαίωσε τη δολοφονία του Σαέντ, την πιο προβεβλημένη δολοφονία ανώτερου στελέχους της Χαμάς από την εκεχειρία.
«Οι συνεχιζόμενες ισραηλινές παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και οι τελευταίες δολοφονίες που στοχοποίησαν τον Σαέντ και άλλους απειλούν τη βιωσιμότητα της συμφωνίας», δήλωσε ο Χάγια.
«Καλούμε τους μεσολαβητές, και ιδιαίτερα τον κύριο εγγυητή, την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, να εργαστούν για να υποχρεώσουν το Ισραήλ να σεβαστεί την κατάπαυση του πυρός και να δεσμευτεί σε αυτήν».
Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε αργότερα την Κυριακή ότι επέλεξε έναν αντικαταστάτη για τον Σαέντ.
Δεύτερος στην ιεραρχία της Χαμάς ο Σαέντ
Πηγές της Χαμάς περιέγραψαν τον Σαέντ ως τον δεύτερο στην ιεραρχία της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης, μετά τον Ιζελντίν Αλ-Χαντάντ. Το Ισραήλ λέει ότι ο Σαέντ ήταν ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ που πυροδότησε τον πόλεμο.
Η Χαμάς δεν έχει ορίσει έναν γενικό αρχηγό από τότε που το Ισραήλ σκότωσε τον επικεφαλής της ομάδας, Γιέχια Αλ-Σινβάρ, το 2024. Αντ’ αυτού, η ομάδα έκτοτε ηγείται ενός πενταμελούς ανώτατου συμβουλίου ηγεσίας, του οποίου ο Χάγια είναι μέλος.
Από την εκεχειρία, οι ισραηλινές δυνάμεις παραμένουν υπό τον έλεγχο του ερημωμένου ανατολικού μισού της Γάζας, ενώ η μαχητική οργάνωση έχει ανακτήσει τον έλεγχό της στο δυτικό μισό, όπου ζουν στα ερείπια σχεδόν όλοι οι περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι του θύλακα.
Οι αντιμαχόμενες πλευρές δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για τα επόμενα βήματα. Το Ισραήλ απαιτεί από τη Χαμάς να αφοπλιστεί και να αποκλειστεί από οποιαδήποτε μελλοντική διοίκηση της Γάζας. Η Χαμάς λέει ότι δεν θα παραδώσει τα όπλα της και θέλει τις ισραηλινές δυνάμεις να αποσυρθούν πλήρως.
Η συμφωνία προβλέπει τη σύσταση μιας Διεθνούς Δύναμης Σταθεροποίησης εξουσιοδοτημένης από τον ΟΗΕ για τη διατήρηση της ειρήνης. Ο Χάγια, ο διαπραγματευτής της Χαμάς, δήλωσε ότι η δύναμη θα πρέπει να περιοριστεί στα σύνορα της Γάζας, εκτός της επικράτειας.