Ο Ζελένσκι έτοιμος για δημοψήφισμα επί του ειρηνευτικού σχεδίου του Τραμπ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα εφόσον η Ρωσία συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι © EPA/TOLGA AKMEN

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα στον ενημερωτικό ιστότοπο Axios ότι ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για το ειρηνευτικό πλαίσιο όταν θα συναντηθούν την Κυριακή.

Ο Ζελένσκι είπε ότι είναι «έτοιμος» να προκηρύξει δημοψήφισμα επί του σχεδίου του Τραμπ, εφόσον η Ρωσία συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός.

Ωστόσο, όπως τόνισε στην τηλεφωνική συνέντευξή του στο Axios, η διεξαγωγή ενός τέτοιου δημοψηφίσματος θα συνοδευόταν από σοβαρά πολιτικά και ζητήματα ασφαλείας, ενώ θα απαιτούσε και την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή.

Γι’ αυτόν τον λόγο θεωρεί ότι μια κατάπαυση του πυρός διάρκειας 60 ημερών, προκειμένου να οργανωθεί και να διεξαχθεί η ψηφοφορία, «είναι το ελάχιστο». Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Axios ότι οι Ρώσοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός, εάν ο Ζελένσκι προχωρήσει σε δημοψήφισμα, ωστόσο επιθυμούν συντομότερο χρονοδιάγραμμα.

Ο Ζελένσκι ανέφερε επίσης ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν η Ρωσία είναι έτοιμη να αποδεχθεί εξ αρχής το σχέδιο Τραμπ. «Έχω κάποιες πληροφορίες από τις υπηρεσίες πληροφοριών… αλλά αυτή τη στιγμή θέλω να πιστεύω μόνο στα λόγια των ηγετών» είπε.