Η πρόσφατη επιθετική ενέργεια των Ηνωμένων Πολιτειών να καταλάβουν δύο πετρελαιοφόρα που σχετίζονται με τη Βενεζουέλα προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Κρεμλίνου, σηματοδοτώντας μια νέα φάση έντασης στις σχέσεις Μόσχας και Ουάσιγκτον.
Η ρωσική ηγεσία, μέσω επίσημων ανακοινώσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτήρισε την πράξη αυτή ως «καθαρή πειρατεία» και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας.
Μέρος του νέου «Δόγματος Donroe»
Για τη Μόσχα, η κίνηση αυτή δεν αποτελεί μια μεμονωμένη επιβολή κυρώσεων, αλλά μέρος του νέου «Δόγματος Donroe» της κυβέρνησης Τραμπ, το οποίο επιδιώκει την απόλυτη αμερικανική ηγεμονία στο δυτικό ημισφαίριο.
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την οικονομική και στρατιωτική τους ισχύ για να στραγγαλίσουν κυρίαρχα κράτη και να ελέγξουν τις παγκόσμιες ενεργειακές ροές, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στις διεθνείς αγορές.
Το Κρεμλίνο τόνισε ότι η κατάληψη των τάνκερ αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο που υπονομεύει την ασφάλεια του θαλάσσιου εμπορίου παγκοσμίως. Ρώσοι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι αν η Ουάσιγκτον νομιμοποιεί την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων σε διεθνή ύδατα με πολιτικά κριτήρια, τότε κανένα πλοίο δεν είναι πλέον ασφαλές.
Η αμερικανική ισχύς επεκτείνεται
Η Μόσχα βλέπει σε αυτή την ενέργεια μια προσπάθεια της Ουάσιγκτον να επιβάλει τη δική της δικαιοδοσία πέρα από τα σύνορά της, μετατρέποντας το αμερικανικό δίκαιο σε παγκόσμιο κανόνα μέσω της βίας.
Παράλληλα, η αντίδραση της Μόσχας συνδέεται άμεσα με τη στρατηγική της συμμαχία με το Καράκας. Η Ρωσία έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στον ενεργειακό τομέα της Βενεζουέλας και η παρεμπόδιση των εξαγωγών πετρελαίου πλήττει άμεσα τα ρωσικά οικονομικά συμφέροντα.
«Ληστρικές μέθοδοι»
Η Μόσχα προειδοποίησε ότι τέτοιες «ληστρικές μέθοδοι» δεν θα μείνουν αναπάντητες και ότι διατηρεί το δικαίωμα να λάβει αντίμετρα για την προστασία των δικών της πλοίων και των συμφερόντων των εταίρων της.
Η κλιμάκωση αυτή επιβεβαιώνει τις προβλέψεις ότι το 2026 θα είναι ένα έτος υψηλού κινδύνου, όπου οι μεγάλες δυνάμεις θα συγκρούονται όλο και συχνότερα στην «γκρίζα ζώνη» μεταξύ διπλωματίας και ανοιχτής αντιπαράθεσης.
Για τη Μόσχα, η απάντηση στην αμερικανική «πειρατεία» θα μπορούσε να περιλαμβάνει ενίσχυση της ναυτικής της παρουσίας στην Καραϊβική ή ασύμμετρες ενέργειες σε άλλα μέτωπα, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την ήδη εύθραυστη παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα.