Δανία: Xιλιάδες διαδηλωτές κατά των σχεδίων Τραμπ για τη Γροιλανδία

Με σύνθημα «κάτω τα χέρια από τη Γροιλανδία» χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Κοπεγχάγης και άλλων πόλεων της Δανίας κατά των σχεδίων Τραμπ

Διαδηλώσεις κατά του Τραμπ στην Κοπενγχάγη © X.com

Οι κινητοποιήσεις σε όλη τη Δανία πραγματοποιούνται σε κλίμα αυξημένης έντασης, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επαναφέρει τις εδαφικές του φιλοδοξίες για τη Γροιλανδία.

«Υankees go home!» στο κέντρο της Κοπεγχάγης

Κάτω από έναν συννεφιασμένο ουρανό, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πλατεία του δημαρχείου της Κοπεγχάγης, κρατώντας σημαίες της Δανίας και της Γροιλανδίας.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «Υankees go home!» και το όνομα της Γροιλανδίας στη γροιλανδική γλώσσα: “Kalaallit Nunaat!”, όπως μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται στο σημείο.

Παρόμοιες διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί στο Όρχους, το Άλμποργκ και το Όντενσε, καθώς και στη Νουούκ, την πρωτεύουσα της Γροιλανδίας, έπειτα από κάλεσμα γροιλανδικών οργανώσεων.

Μήνυμα υπέρ της αυτοδιάθεσης της Γροιλανδίας

«Στόχος είναι να στείλουμε ένα σαφές και ενιαίο μήνυμα υπέρ του σεβασμού της δημοκρατίας και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γροιλανδία», ανέφερε στην ιστοσελίδα της η Uagut, η εθνική οργάνωση των Γροιλανδών της Δανίας.