Αναβρασμός στο Ιράκ μετά τα χτυπήματα στο Ιράν: Προσπάθησαν να εισβάλλουν στην πρεσβεία των ΗΠΑ

Οργή έχει προκαλέσει στο Ιράκ ο θάνατος του Αλί Χαμενεΐ. Διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλλουν στην πρεσβεία των ΗΠΑ

Η σημαία του Ιράκ © Unsplash

Οργή έχει προκληθεί και στο Ιράκ μετά τον θάνατο του Αλί Χαμενεΐ, Ανώτατου Θρησκευτικού Ηγέτη του Ιράν. Εκατοντάδες Ιρακινοί επιχείρησαν να εισβάλουν στην οχυρωμένη Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, όπου βρίσκονται η αμερικανική πρεσβεία και κυβερνητικά κτίρια, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα.

Ένας δημοσιογράφος του AFP ανέφερε ότι διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους κρατούσαν σημαίες φιλοϊρανικών ένοπλων ομάδων, πέταξαν πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες απάντησαν με δακρυγόνα. Ακούστηκαν πυροβολισμοί και καπνός φάνηκε να υψώνεται στην περιοχή, σύμφωνα με πλάνα του Associated Press.

Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν επίσης σε άλλες επαρχίες σε όλο το νότιο Ιράκ, καθώς αρκετές ιρακινές ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν δήλωσαν ότι θα υπερασπιστούν την Τεχεράνη.

Η ισχυρή οργάνωση Κατάεμπ Χεζμπολάχ δήλωσε ότι θα επιτεθεί σε αμερικανικές βάσεις μετά τον θάνατο δύο μαχητών της σε αεροπορικές επιδρομές στο νότιο Ιράκ.

Νωρίς την Κυριακή, δυνατές εκρήξεις ακούστηκαν κοντά στο αεροδρόμιο του Ερμπίλ, το οποίο φιλοξενεί στρατεύματα του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ.