Απροσδόκητη επιβράδυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Τουρκία, παρά τις πιέσεις από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και την άνοδο των τιμών ενέργειας, ενισχύοντας την αβεβαιότητα για τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία επιβραδύνθηκε τον Μάρτιο περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές, προσφέροντας μια θετική — αν και εύθραυστη — ένδειξη για την πορεία της οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία TurkStat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 30,9% σε ετήσια βάση.
Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο τόσο από το 31,5% του Φεβρουαρίου όσο και από τη μέση πρόβλεψη 31,4% που κατέγραψε έρευνα του Bloomberg μεταξύ 20 αναλυτών.
Τουρκία: Σημαντική μείωση του πληθωρισμού σε μηνιαία βάση
Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε ακόμη πιο αισθητά, στο 1,94% από 2,96% τον προηγούμενο μήνα, διαψεύδοντας επίσης τις προσδοκίες της αγοράς, που τοποθετούσαν τον δείκτη στο 2,34%.
Η εξέλιξη αυτή ενισχύει την εικόνα μιας σταδιακής αποκλιμάκωσης που είχε ξεκινήσει από τα τέλη του προηγούμενου έτους, αν και η δυναμική της παραμένει αβέβαιη.
Παρά τα θετικά στοιχεία, οι οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή συνιστούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου. Η άνοδος των τιμών ενέργειας απειλεί να ανακόψει την πτωτική πορεία του πληθωρισμού.
Η Τουρκία εμφανίζεται ιδιαίτερα ευάλωτη σε τέτοιου είδους εξωτερικά σοκ, καθώς συνορεύει με το Ιράν και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Νομισματική πολιτική: Επιφυλακτική στάση από την κεντρική τράπεζα
Αντιδρώντας στις αυξανόμενες πιέσεις, η κεντρική τράπεζα της χώρας ανέκοψε τον προηγούμενο μήνα τον κύκλο μείωσης επιτοκίων, προχωρώντας μάλιστα σε μια έμμεση αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής.
Ο διοικητής της τράπεζας, Φατίχ Καραχάν, δήλωσε ότι η νομισματική αρχή θα συνεχίσει να εφαρμόζει σφιχτή πολιτική, με στόχο τη διασφάλιση της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.
Προοπτικές: Περιορισμένα περιθώρια για μειώσεις επιτοκίων
Παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία, οι προοπτικές για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής παραμένουν περιορισμένες. Οι οικονομολόγοι της ING Groep εκτιμούν ότι μειώσεις επιτοκίων δεν αναμένεται να εξεταστούν τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες.
Η εκτίμηση αυτή αντανακλά την αβεβαιότητα που προκαλεί η άνοδος των ενεργειακών τιμών, καθώς και τον κίνδυνο αναζωπύρωσης των πληθωριστικών πιέσεων.
Η πορεία του πληθωρισμού στην Τουρκία αποτυπώνει μια εύθραυστη ισορροπία μεταξύ θετικών εξελίξεων και σημαντικών εξωτερικών κινδύνων. Αν και η αποκλιμάκωση συνεχίζεται, η διατήρησή της θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις διεθνείς ενεργειακές εξελίξεις και τη γεωπολιτική σταθερότητα.
Σε αυτό το περιβάλλον, η οικονομική πολιτική καλείται να ισορροπήσει μεταξύ της ανάγκης για σταθεροποίηση και της διαχείρισης των εξωγενών πιέσεων, σε μια περίοδο που παραμένει ιδιαίτερα κρίσιμη για την τουρκική οικονομία.