Στην Τουρκία ο Ζελένσκι, επαφές με Ερντογάν και Οικουμενικό Πατριάρχη

Ο Ζελένσκι πιέζει για εκεχειρία ενόψει του Πάσχα, την ώρα που η Ρωσία συνεχίζει τις επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της χώρας

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι © EPA/SERGEY DOLZHENKO

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βλοντίμιρ Ζελένσκι, βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπός του. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Ζελένσκι θα συναντηθεί επίσης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι ο Ερντογάν υποδέχθηκε τον Ουκρανό πρόεδρο με επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο Ντολμά Μπαχτσέ, και στη συνέχεια οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε διμερή συνάντηση.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνουν «νέα βήματα» στη συνεργασία τους για την ασφάλεια, προσθέτοντας ότι υπάρχει η πολιτική βούληση και ότι οι ομάδες εργασίας των δύο χωρών θα οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες σύντομα.

«Αυτό ισχύει πρωτίστως για τους τομείς στους οποίους μπορούμε να υποστηρίξουμε την Τουρκία: τεχνογνωσία, τεχνολογία και εμπειρία», έγραψε σε ανάρτησή του στο Telegram μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πιθανή συνεργασία τους σε κοινά έργα υποδομής φυσικού αερίου και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων αερίου.

Ο Ερντογάν είπε στον Ζελένσκι ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας. Σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία αποδίδει μεγάλη σημασία στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα και ότι η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού είναι ζωτικής σημασίας.

Η επίσκεψη Ζελένσκι πραγματοποιείται μία εβδομάδα πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα, που γιορτάζεται και στην Ουκρανία και στη Ρωσία στις 12 Απριλίου. Το Κίεβο πιέζει για εκεχειρία κατά τη διάρκεια των εορτών, με στόχο τον τερματισμό των επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές. Η Μόσχα, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι δεν έχει λάβει σαφείς προτάσεις από το Κίεβο και προτιμά μια μόνιμη διευθέτηση αντί για προσωρινή ανακωχή.

Οι ρωσικές επιθέσεις σε ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις έχουν ήδη προκαλέσει διακοπές ρεύματος και θέρμανσης σε εκατομμύρια ανθρώπους από την έναρξη του πολέμου το 2022.

Νωρίτερα, την Παρασκευή, ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της οποίας και οι δύο ηγέτες ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι Πούτιν και Ερντογάν συζήτησαν επίσης «τη σημασία συντονισμένων μέτρων» για την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα.

Η ασφάλεια των ενεργειακών υποδομών αναμένεται να αποτελέσει βασικό θέμα συζήτησης. Πρόσφατα, η Μόσχα κατηγόρησε την Ουκρανία ότι επιχείρησε να επιτεθεί στον αγωγό φυσικού αερίου TurkStream, ο οποίος συνδέει τη Ρωσία με την Τουρκία και τροφοδοτεί αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ουγγαρία και η Σερβία. Την Πέμπτη, η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις της απέκρουσαν επίθεση με drone εναντίον του αγωγού.