Νετανιάχου: Η εκεχειρία δεν περιλαμβάνει τον Λίβανο

Το Ισραήλ στηρίζει την εκεχειρία Τραμπ, θέτοντας όμως όρους για τα Στενά και εξαιρώντας το μέτωπο του Λιβάνου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου © EPA/ABIR SULTAN

Λίγες ώρες μετά την εξαγγελία του Ντόναλντ Τραμπ για εκεχειρία με το Ιράν, η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξέδωσε ανακοίνωση υποστήριξης της απόφασης.

Ωστόσο, το Ισραήλ ξεκαθάρισε πως η παύση πυρός δεν περιλαμβάνει τον Λίβανο, διαψεύδοντας τους Πακιστανούς διαμεσολαβητές, ενώ έθεσε ως όρους την άμεση απελευθέρωση των Στενών του Ορμούζ και τον τερματισμό κάθε ιρανικής επιθετικότητας προς τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τους γείτονές του.

«Το Ισραήλ υποστηρίζει την απόφαση του Προέδρου Τραμπ να αναστείλει τις επιθέσεις κατά του Ιράν για δύο εβδομάδες, υπό την προϋπόθεση ότι το Ιράν θα ανοίξει αμέσως τα στενά και θα σταματήσει όλες τις επιθέσεις κατά των ΗΠΑ, του Ισραήλ και των χωρών της περιοχής», αναφέρει χαρακτηριστικά το γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού.