Ισραήλ: Kλιμακώνει κρυφά τους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη εν μέσω πολέμου

Στόχος να καταστεί αδύνατη η δημιουργία ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους μέσω της ενισχυμένης ισραηλινής παρουσίας στα κατεχόμενα

Ισραηλινοί στρατιώτες στη Δυτική Όχθη © EPA/ABIR SULTAN

Μια νέα διάσταση αποκτά η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση προχώρησε στην αθόρυβη έγκριση της νομιμοποίησης περισσότερων από 30 νέων εποικιστικών φυλακίων, κτισμάτων και αγροκτημάτων στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η απόφαση, που ελήφθη στα τέλη Μαρτίου από το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ, δεν ανακοινώθηκε δημόσια, σε μια κίνηση που εκτιμάται ότι στόχευε στην αποφυγή διεθνών αντιδράσεων.

Οι υπουργοί Ισραέλ Κατς και Μπεζαλέλ Σμότριτς δεν προχώρησαν σε καμία επίσημη τοποθέτηση, ενώ η σιωπή αυτή συνδέεται με την αυξημένη ένταση και τη βία που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα μεταξύ εποίκων και Παλαιστινίων, ιδιαίτερα μετά την έναρξη της σύγκρουσης με το Ιράν.

Η πολιτική αυτή εντάσσεται στη στρατηγική της δεξιάς κυβέρνησης του πρωθυπουργού Νετανιάχου για ενίσχυση της ισραηλινής παρουσίας στα κατεχόμενα εδάφη, με στόχο, σύμφωνα με επικριτές, να καταστεί αδύνατη η δημιουργία ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

Τι διεκδικούν οι Παλαιστίνιοι

Οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν κρατική υπόσταση στα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967, δηλαδή τη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η νομιμοποίηση των φυλακίων και εποικισμών, τα οποία θεωρούνται παράνομα τόσο από το διεθνές δίκαιο όσο και από την ίδια την ισραηλινή νομοθεσία πριν την έγκρισή τους, συνοδεύεται και από σχέδια ανάπτυξης βασικών υποδομών, όπως ηλεκτροδότηση και υδροδότηση.

Τα τελευταία χρόνια, δεκάδες τέτοια φυλάκια έχουν δημιουργηθεί αυθαίρετα και στη συνέχεια έχουν λάβει επίσημη αναγνώριση.

Ρεκόρ νέων φυλακίων το 2025

Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης «Ειρήνη Τώρα», το 2025 καταγράφηκε αριθμός-ρεκόρ νέων φυλακίων και εποικισμών, ενώ παράλληλα αυξάνονται τα περιστατικά βίας από εποίκους εις βάρος παλαιστινιακών κοινοτήτων, οδηγώντας σε εκτοπισμούς και απώλεια γης.

Μόνο μέσα σε έναν μήνα καταγράφηκαν εκατοντάδες περιστατικά, που περιλάμβαναν επιθέσεις, καταστροφές περιουσιών και καταλήψεις εδαφών.

Η Παλαιστινιακή Αρχή αντέδρασε έντονα, με τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να κάνει λόγο για επικίνδυνη κλιμάκωση και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ. Κάλεσε μάλιστα τη διεθνή κοινότητα, και ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες, να παρέμβουν άμεσα.

Την ίδια στιγμή, ακόμη και στο εσωτερικό του Ισραήλ διατυπώνονται ανησυχίες. Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, Εγιάλ Ζαμίρ, φέρεται να προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι ο στρατός βρίσκεται υπό σοβαρή πίεση, λόγω ελλείψεων προσωπικού και αυξημένων επιχειρησιακών απαιτήσεων, τόσο στη Δυτική Όχθη όσο και σε άλλα μέτωπα.

Σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης της κατάστασης, το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας ενέκρινε παράλληλα οδηγία για την αντιμετώπιση της βίας από εξτρεμιστές εποίκους, με ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας σε περιοχές έντασης και δημιουργία ειδικής μονάδας για την παρακολούθηση ακραίων ομάδων νεαρών εποίκων.

Ωστόσο, οργανώσεις και αναλυτές εκτιμούν ότι οι αντικρουόμενες αυτές πολιτικές εντείνουν την αστάθεια αντί να την περιορίζουν.

Το ζήτημα των εποικισμών και της βίας στη Δυτική Όχθη επανέρχεται έτσι δυναμικά στο διεθνές προσκήνιο, αναδεικνύοντας τα βαθιά αδιέξοδα και τις αυξανόμενες προκλήσεις για οποιαδήποτε προοπτική ειρήνης στην περιοχή.