Η πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι εξακολουθεί να βλέπει προοπτικές για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ αργότερα φέτος, αν και η κρίση του πετρελαίου που εξελίσσεται λόγω του πολέμου στο Ιράν θολώνει τις προοπτικές.
«Πρόκειται πραγματικά για μια ευρεία κρίση προσφοράς», που επεκτείνεται από τις τιμές στα βενζινάδικα έως το υγροποιημένο φυσικό αέριο, τα λιπάσματα, τα τρόφιμα, τα έξοδα μεταφοράς και τους ημιαγωγούς, δήλωσε η Γέλεν στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής Επενδύσεων της HSBC στο Χονγκ Κονγκ την Τετάρτη. Ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί η ανάγκη για αύξηση των επιτοκίων, οι σταθερές μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό υποδηλώνουν ότι αυτό το σενάριο παραμένει απίθανο προς το παρόν, ανέφερε η Γέλεν.
«Υποθέτω ότι η εκτίμησή μου είναι ότι ίσως να υπάρξει μείωση αργότερα μέσα στο έτος. Νομίζω ότι αυτό είναι απολύτως πιθανό, το κύριο σενάριο. Αλλά, πω πω, πολλά πράγματα είναι πιθανά», δήλωσε η πρώην υπουργός Οικονομικών.
Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed στις 17-18 Μαρτίου, που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Τετάρτη στην Ουάσιγκτον, έδειξαν ότι ένας αυξανόμενος αριθμός αξιωματούχων ανησυχούσε ότι ο πόλεμος με το Ιράν θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό και ήθελε να καταστήσει σαφές ότι η κεντρική τράπεζα ίσως χρειαστεί να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων. Στις προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν μετά από αυτή τη συνεδρίαση, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είχαν σηματοδοτήσει την προσδοκία για μία μείωση των επιτοκίων το 2026, αμετάβλητη σε σχέση με τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου.
Η Γέλεν επανέλαβε τις ανησυχίες της για την ανεξαρτησία της Fed υπό τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας ότι οι εκκλήσεις του για χαμηλότερα επιτόκια κινδυνεύουν να υπονομεύσουν την αξιοπιστία της χώρας.
«Πόσο συχνά ένας πρόεδρος μιας ανεπτυγμένης χώρας, όπου το νόμισμά μας αποτελεί το κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα, εκφράζει την άποψη ότι τα επιτόκια πρέπει να καθορίζονται με στόχο τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του ομοσπονδιακού χρέους; Όταν ακούς τέτοιες δηλώσεις, αυτό είναι κάτι που ακούς σε μια «μπανανία»», δήλωσε η Γέλεν.
Σχετικά με τον νέο πρόεδρο Κέβιν Γουόρς – με τον οποίο συνεργάστηκε στη Fed για έξι χρόνια – η Γέλεν είπε ότι υπάρχει πιθανότητα να έρθει σε σύγκρουση με τον πρόεδρο, δεδομένης της φήμης του ως «σκληροπυρηνικού» σε θέματα πληθωρισμού. Είπε ότι η πεποίθηση του Γουόρς ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα προκαλέσει σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας μπορεί να εξηγήσει το πώς πήρε τη θέση του προέδρου της Fed.