Βίαια επεισόδια στην Αλβανία: Έλληνας ανάμεσα στους τραυματίες – Η εμπλοκή Κούσνερ

Οι κάτοικοι προσπαθούσαν να εμποδίσουν την ανέγερση ξενοδοχείου στην περιοχή. Έντονη ανησυχία εκφράζει το ΥΠΕΞ

Επεισόδια στην Αλβανία © Ιnstagram

Ένας Έλληνας ομογενής τραυματίστηκε στα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν χθες, Σάββατο, στο Zvërnec (Ζβέρνετς) της Αλβανίας κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατοίκων για τη μη δημιουργία τουριστικού θέρετρου σε ευαίσθητη οικολογική ζώνη.

Στην περιοχή γίνεται ανέγερση ξενοδοχείου και οι κάτοικοι προσπάθησαν να την εμποδίσουν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας ομογενής.

Ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ, μέσω της επενδυτικής του εταιρείας Affinity Partners, βρίσκεται πίσω από την προώθηση μεγάλου τουριστικού και real estate έργου στην αλβανική Ριβιέρα, σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιευτεί σε Reuters και άλλες πηγές.

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία πολυτελούς resort με ξενοδοχειακές και τουριστικές υποδομές σε ιδιαίτερα ευαίσθητη περιβαλλοντικά περιοχή. Η επένδυση έχει χαρακτηριστεί ως στρατηγικής σημασίας από τις αλβανικές αρχές και έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τοπικές κοινότητες και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Το ενδιαφέρον του Κούσνερ για την περιοχή είχε αποκαλυφθεί από διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία περιέγραφαν το Ζβέρνετς ως έναν απομονωμένο παράκτιο παράδεισο με αμμοθίνες, βραχώδεις ακτές και ιδιαίτερα ευαίσθητα οικοσυστήματα, τον οποίο οι επενδυτές θεωρούν ιδανικό για τη δημιουργία ενός υπερπολυτελούς τουριστικού προορισμού.

Παράλληλα, διεθνείς αναλύσεις έχουν επισημάνει ότι η αλβανική κυβέρνηση προχώρησε τα τελευταία χρόνια σε νομοθετικές παρεμβάσεις που διευκολύνουν την υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεων ακόμη και σε περιοχές που βρίσκονται υπό καθεστώς περιβαλλοντικής προστασίας, προκαλώντας αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Για τους Έλληνες ομογενείς, ωστόσο, το ζήτημα υπερβαίνει κατά πολύ την περιβαλλοντική του διάσταση. Οι κάτοικοι εκφράζουν φόβους ότι μια τόσο εκτεταμένη τουριστική ανάπτυξη θα οδηγήσει σε οριστική αλλοίωση του χαρακτήρα της περιοχής και θα εντείνει τις πιέσεις γύρω από το ιδιοκτησιακό καθεστώς εκτάσεων που, όπως υποστηρίζουν, ανήκουν επί γενεές σε οικογένειες της μειονότητας. Οι ανησυχίες αυτές δεν είναι καινούργιες.

Η Αθήνα έχει επανειλημμένα συνδέσει την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας με τον σεβασμό των περιουσιακών δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ενώ κατά καιρούς έχει εκφράσει επιφυλάξεις για επιλογές των Τιράνων που αφορούν την αξιοποίηση παράκτιων περιοχών όπου υπάρχουν ελληνικές περιουσίες.

Τι δήλωσε ο Έντι Ράμα

Δημόσια τοποθέτηση έκανε, την Κυριακή (31/5) ο Αλβανός πρωθυπουργός. Ο Έντι Ράμα ευχαρίστησε την κρατική αστυνομία για την «ταχεία και ακριβή» αντίδρασή της και προανήγγειλε ότι θα μιλήσει ο ίδιος τη Δευτέρα (1/6) για το επίμαχο έργο, το οποίο χαρακτήρισε «εξαιρετικό» για τη χώρα του.

«Αύριο είναι η σειρά μου να μιλήσω για ένα εξαιρετικό έργο για την Αλβανία, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια και το οποίο δεν έχει καμία σχέση με κάποια μεγάλα ψέματα που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα. Ο επικεφαλής της αλβανικής κυβέρνησης συνεχάρη τη διοίκηση της Αστυνομίας τόσο για την αντιμετώπιση «εκείνου του τσούρμου των άμυαλων μυώνων με ιδιότητα ιδιωτικών φρουρών ασφαλείας», όσο και για την παρέμβαση «απέναντι στην τοπική ηγεσία της αστυνομίας της Αυλώνας», σημειώνοντας ότι «η νέα προσέγγιση μηδενικής ανοχής σε κάθε μπλε στολή που παραβιάζει τη δημόσια εμπιστοσύνη είναι η σωστή».

Στον απόηχο της δήλωσής του, η αλβανική αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη του υπαλλήλου που χτύπησε διαδηλωτή και την ποινική δίωξη δύο ακόμη φρουρών που τον βοήθησαν να σύρει τον πολίτη μακριά από τον χώρο. Παράλληλα, ο διευθυντής της Αστυνομίας Αυλώνας τέθηκε σε αργία, ενώ άρχισε πειθαρχική έρευνα σε ολόκληρη την ιεραρχία του τοπικού αστυνομικού τμήματος.

Η αντίδραση του ΥΠΕΞ

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας σε ανακοίνωσή του διαμαρτυρήθηκε έντονα στα Τίρανα, ζητώντας διαλεύκανση της υπόθεσης και απόδοση ευθυνών, ωστόσο κατέγραψε «την πρώτη ανταπόκριση των αλβανικών Αρχών».

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών

«Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες, 30 Μαΐου 2026, στο Zvërnec της Αλβανίας, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατοίκων για τα περιουσιακά τους δικαιώματα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ένας Έλληνας πολίτης που τραυματίστηκε. Η Πρεσβεία της Ελλάδος στα Τίρανα προέβη άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να του παρασχεθεί κάθε αναγκαία προξενική και ιατρική συνδρομή.

Η Πρεσβεία της Ελλάδος στα Τίρανα προβαίνει παράλληλα στις αναγκαίες παραστάσεις προς την αλβανική πλευρά ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση του επεισοδίου και την απόδοση ευθυνών. Καταγράφουμε στο πλαίσιο αυτό την πρώτη ανταπόκριση των αλβανικών Αρχών.

Υπογραμμίζουμε την ανάγκη πλήρους τήρησης του κράτους δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των δικαιωμάτων και των περιουσιών των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, καθώς και τη σημασία αποτελεσματικής προστασίας προστατευόμενων περιβαλλοντικών περιοχών, στο πλαίσιο ευθυγράμμισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η συμμόρφωση προς το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την πρόοδο της ενταξιακής διαδικασίας».