Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επισήμανε την κατηγορηματική αντίθεση του Ισραήλ στο σχέδιο 15 σημείων για τη Γάζα, το οποίο υποστηρίζεται από το «Συμβούλιο Ειρήνης» και τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία υπαναχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων χωρίς τον πλήρη αφοπλισμό της Χαμάς.
Στην έναρξη της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Νετανιάχου διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί αποδοχής της πρότασης. «Θέλω να το ξεκαθαρίσω: Το Ισραήλ απορρίπτει το έγγραφο των 15 σημείων. Ο IDF δεν θα πραγματοποιήσει καμία αποχώρηση μέχρι να αφοπλιστεί η Χαμάς», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επεσήμανε μάλιστα τη σημασία του ουσιαστικού αφοπλισμού: «Όταν λέω ότι η Χαμάς πρέπει να αφοπλιστεί, εννοώ τα βαρέα όπλα, τα λιγότερο βαρέα όπλα και γενικά όλα τα όπλα. Και μιλάμε για πραγματικό αφοπλισμό, όχι για εικονικό αφοπλισμό».
Παράλληλα, αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος με την Ουάσιγκτον για τις επιμέρους ενστάσεις του Ισραήλ. «Έχουν ιδέες, ορισμένες από τις οποίες είναι αποδεκτές από εμάς και άλλες δεν είναι αποδεκτές, και ξέρουμε πώς να στεκόμαστε σταθεροί απέναντι σε αυτά τα πράγματα. Το έχουμε αποδείξει στο παρελθόν και το αποδεικνύουμε και σήμερα», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στη Γάζα ή τη Δυτική Όχθη.
«Καλός μου φίλος ο Τραμπ αλλά…»
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις σχέσεις του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και στις ευρύτερες περιφερειακές προκλήσεις.
«Τρέφω μεγάλη εκτίμηση για τον Πρόεδρο Τραμπ. Είναι ένας σπουδαίος φίλος μας στο Λευκό Οίκο. Εκτιμώ ιδιαίτερα την ιστορική εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ ενάντια στις προσπάθειες του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», σημείωσε, διαμηνύοντας παράλληλα: «Με συμφωνία ή χωρίς συμφωνία, όσο είμαι πρωθυπουργός, το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα».
Ο Νετανιάχου υπογράμμισε την αποφασιστικότητά του να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του: «Αντίθετα με όλους εκείνους που μας κάνουν κήρυγμα, εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει να γίνει για την ασφάλεια του Ισραήλ και μπορούμε και ξέρουμε πώς να στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων, ακόμα και απέναντι στους καλύτερους φίλους μας, όταν είναι απαραίτητο».
Αναφερόμενος στην αποτρεπτική ισχύ της χώρας του έναντι της Τεχεράνης, αναρωτήθηκε: «Γιατί έχουν περάσει ατέλειωτες εβδομάδες χωρίς να μας επιτεθεί; Επειδή γνωρίζει το τεράστιο πλήγμα που θα της καταφέρουμε αν το πράξει».
Τέλος, σχολιάζοντας τις πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις στον Λίβανο, ο Ισραηλινός Πρόεδρος τόνισε ότι το Ισραήλ έδρασε δυναμικά: «Τις τελευταίες ημέρες, το Ισραήλ έδρασε δυναμικά στον Λίβανο, εξουδετερώνοντας τρομοκράτες. Διεξάγουμε μια πολύ σημαντική επιχείρηση, ενεργώντας με σωφροσύνη και σοφία».
Κατέληξε μάλιστα με αιχμές κατά των πολιτικών του αντιπάλων: «Η ασφάλεια όλων των πολιτών του Ισραήλ δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Δεν το κάνουμε αυτό σε διαφημιστικά γραφεία. Το κάνουμε πραγματικά, στο πεδίο».
