Ξεχειλίζει η οργή στην Ισπανία για το στεγαστικό: “Δεν μπορεί να συνεχιστεί”

Με κεντρικό σύνθημα "Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό", δεκάδες χιλιάδες διαδηλώνουν κατά της στεγαστικής κρίσης στην Ισπανία - Ασφυκτική πίεση στον Σάντσεθ

Ισπανία, διαμαρτυρία για το στεγαστικό, ©EPA/SERGIO PEREZ

Δεκάδες χιλιάδες dιαδηλωτές βγαίνουν στους δρόμους της Μαδρίτης και άλλων ισπανικών πόλεων, καθώς η νέα νομοθεσία για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση Σάντσεθ δεν εγκρίθηκε.

Οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Μαδρίτης και άλλων ισπανικών πόλεων, εντείνοντας τα αιτήματά τους για δράση απέναντι στην κλιμακούμενη στεγαστική κρίση.

Το Σάββατο, οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ ζητώντας γενική απεργία, καθώς τα μέτρα —που είχαν σχεδιαστεί για να κατευνάσουν τη μαζική οργή που πυροδότησε η βίαιη έξωση της 87χρονης Μαρικάρμεν Αμπασκάλ στη Μαδρίτη. Εν τω μεταξύ, για την υπόθεση της 87χρονης που έχει μετατραπεί σε σύμβολο του κινήματος για τα δικαιώματα των ενοικιαστών, έχει βρεθεί λύση μετά από διαπραγμάτευση των δικηγόρων που την εκπροσωπούν και της ιδιοκτήτριας εταιρείας της πολυκατοικίας στην οποία κατοικεί εδώ και 70 χρόνια και όπου διεκδικεί να συνεχίσει να κατοικεί χωρίς υπέρογκη αύξηση ενοικίου που ζητούσαν οι σημερινοί ιδιοκτήτες του κτηρίου.

Οι αρχές ανέφεραν ότι συμμετείχαν 70.000 διαδηλωτές, ενώ οι διοργανωτές έκαναν λόγο για 500.000 διαδηλωτές.

Τι λένε οι Ισπανοί διαδηλωτές, πόσο πιθανό είναι να πάει σε εκλογές ο Σάντσεθ

«Είναι ντροπή», δήλωσε στο Reuters ο 26χρονος Nando de Anguulo, ο οποίος συμμετείχε στη διαδήλωση της Μαδρίτης. «Αποδεικνύει απλώς ότι εμείς, ο λαός, είμαστε αυτοί που πρέπει να προσαρμοστούμε στα πολιτικά κόμματα και όχι οι πολιτικοί σε αυτό που θέλει ο κόσμος· αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, ενδέχεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τον Νοέμβριο μετά την αποτυχία έγκρισης της νομοθεσίας —όπως μετέδωσαν ισπανικά μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή— και αναμένεται να αξιολογήσει τη δυναμική των διαδηλώσεων του Σαββάτου προτού λάβει την τελική του απόφαση.

Οι διαδηλώσεις κυριάρχησαν στον δημόσιο διάλογο, δίνοντας νέα πνοή στην κυβέρνηση του Sánchez, η οποία βρισκόταν υπό πίεση, και αποσπώντας την προσοχή από τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις των πρόσφατων γεγονότων στη Θέουτα.

Οι διαδηλώσεις του Σαββάτου διεξήχθησαν ειρηνικά σε 50 ισπανικές πόλεις. Στη νοτιοανατολική πόλη της Βαλένθια, ωστόσο, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση σφαιρών από καουτσούκ και δακρυγόνων για να διαλύσει τη συγκέντρωση.

Περίπου 30 άτομα κατάφεραν να εισέλθουν στο «City of Arts and Sciences» (Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών) —ένα εμβληματικό πολιτιστικό κτίριο της πόλης— προτού απομακρυνθούν βίαια από την αστυνομία. Ένας διαδηλωτής στη Μαδρίτη, ο 26χρονος βιβλιοθηκονόμος Μάρκος Σάινθ, δήλωσε ότι παλαιότερα νοίκιαζε ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων με φίλους έναντι 900 ευρώ (1.000 δολαρίων) τον μήνα, ενώ πλέον ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου κοστίζει συχνά 1.000 ευρώ – ποσό που αντιστοιχεί στο μισό του διάμεσου μηνιαίου μισθού στην πρωτεύουσα.

Ισπανία στεγαστική κρίση διαδηλώσεις Σάντσεθ

Διαδήλωση στη Μαδρίτη για τη στεγαστική κρίση στην Ισπανία © EPA/RODRIGO JIMENEZ

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), ανέφερε ότι θα διαδηλώνει ενάντια στην εκτίναξη των ενοικίων «μέχρι να τολμήσει κάποιος να ρυθμίσει την κατάσταση, καθώς (διαφορετικά) θα αναγκαστούμε όλοι να φύγουμε από τη Μαδρίτη, πράγμα κρίμα, αφού κατάγομαι από εδώ».

Ο Χαβιέ, 31 ετών, τεχνικός εγκατάστασης ηλιακών πάνελ, δήλωσε: «Απαιτούμε ένα θεμελιώδες δικαίωμα: αξιοπρεπή στέγαση, σταθερότητα και συνθήκες που να μας επιτρέπουν να χτίσουμε μια αξιοπρεπή ζωή». Πρόσθεσε μάλιστα: «Ξοδεύω τον μισό μου μισθό για ένα δωμάτιο-τρύπα».

«Αυτό που αισθανόμαστε στους δρόμους είναι μια νέα ενέργεια που είχαμε καιρό να δούμε, μια ενέργεια που αποδεικνύει ότι οκτώ ημέρες λαϊκής κινητοποίησης μπορούν να πετύχουν περισσότερα από οκτώ χρόνια προοδευτικής διακυβέρνησης», δήλωσε η Βαλέρια Ράκου, εκπρόσωπος της Ένωσης Ενοικιαστών που διοργάνωσε τη διαδήλωση.

«Τώρα ξεκινά η πραγματική πολιτική – η πολιτική που ανέκαθεν ανήκε στον λαό και η οποία θα επιστρέψει οριστικά στους δρόμους», τόνισε η ίδια.