Σε ζωντανή μετάδοση σχεδιάζει να προβάλει το αμερικανικό Πεντάγωνο την εκτέλεση του Νιντάλ Χασάν, του πρώην στρατιωτικού ψυχιάτρου που σκότωσε 13 ανθρώπους στη βάση Φορτ Χουντ του Τέξας το 2009.
Η θανατική ποινή θα εκτελεστεί από στρατιωτικό απόσπασμα στις 3 Δεκεμβρίου, στη μία το μεσημέρι, τοπική ώρα.
Την ανακοίνωση έκανε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, σε συνέντευξή του στο Real America’s Voice, ενώ αξιωματούχος του υπουργείου επιβεβαίωσε στη συνέχεια ότι η εκτέλεση θα μεταδοθεί διαδικτυακά. Εφόσον πραγματοποιηθεί, θα είναι η πρώτη εκτέλεση από τον αμερικανικό στρατό εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια.
Ο Χέγκσεθ υποστήριξε ότι η δημόσια προβολή της διαδικασίας θα λειτουργήσει ως μήνυμα για τις συνέπειες ανάλογων επιθέσεων. Χαρακτήρισε τη σφαγή επίθεση ριζοσπάστη ισλαμιστή μέσα στις τάξεις του στρατεύματος και δήλωσε ότι οι πολίτες πρέπει να μπορούν να παρακολουθήσουν την εκτέλεση.
Η επίθεση
Στις 5 Νοεμβρίου 2009, ο Χασάν άνοιξε πυρ σε κέντρο ιατρικής αξιολόγησης της στρατιωτικής βάσης, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους. Στρατιωτικό δικαστήριο τον καταδίκασε σε θάνατο το 2013 και έκτοτε κρατείται στο Φορτ Λίβενγουορθ του Κάνσας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, εξάντλησε πέρυσι τα ένδικα μέσα που είχε στη διάθεσή του. Αυτό άνοιξε τον δρόμο για την έγκριση της εκτέλεσης από τον Ντόναλντ Τραμπ αυτή την εβδομάδα, κατόπιν εισήγησης του Χέγκσεθ.
Οι ερευνητές είχαν εντοπίσει 18 ηλεκτρονικά μηνύματα που αντάλλαξε πριν από την επίθεση με τον εξτρεμιστή κληρικό Ανουάρ αλ Αουλάκι. Στη δίκη του, ο Χασάν δήλωσε ότι ήθελε να εμποδίσει Αμερικανούς στρατιώτες να μεταβούν στο Αφγανιστάν και να σκοτώσουν μουσουλμάνους. Μεταγενέστερη έκθεση έκρινε ότι το FBI έπρεπε να είχε εξετάσει διεξοδικότερα την αλληλογραφία.
Η αναφορά στον Ομπάμα
Ο Χέγκσεθ ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είχε χαρακτηρίσει την επίθεση «βία στον χώρο εργασίας». Ο Guardian επισημαίνει, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει καταγεγραμμένη χρήση αυτής της φράσης από τον ίδιο τον πρώην πρόεδρο.
Το Πεντάγωνο είχε αρχικά υιοθετήσει τη συγκεκριμένη ταξινόμηση, επηρεάζοντας την πρόσβαση των θυμάτων σε στρατιωτικές διακρίσεις και παροχές. Στην τελετή μνήμης, ο Ομπάμα είχε μιλήσει για τραγωδία και είχε διαβεβαιώσει ότι ο δράστης θα λογοδοτούσε.
Η τελευταία γνωστή εκτέλεση με στρατιωτικό απόσπασμα στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 1945. Σήμερα, πέντε πολιτείες επιτρέπουν τη συγκεκριμένη μέθοδο: Αϊντάχο, Μισισίπι, Οκλαχόμα, Νότια Καρολίνα και Γιούτα.
Ερωτηθείς εάν ο Χασάν είχε διατυπώσει κάποιο τελευταίο αίτημα ή επικοινωνήσει με τον Τραμπ, ο Χέγκσεθ απάντησε: «Δεν με ενδιαφέρει. Θα τον δούμε στις 3 Δεκεμβρίου».
