Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στα Τίρανα και σε άλλες πόλεις της Αλβανίας, έπειτα από πέντε ημέρες βίαιων διαδηλώσεων, που σημαδεύτηκαν από συγκρούσεις φοιτητών με την αστυνομία, καταστροφές και εμπρησμούς σε επιχειρήσεις, τράπεζες και δημόσια κτίρια. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα καταγγέλλει ξένη παρέμβαση στις κινητοποιήσεις, ενώ 78 συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Νωρίς το πρωί, ο Αλβανός πρωθυπουργός κάλεσε τους διαδηλωτές σε διάλογο, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί τη βία. «Όποιος θέλει να μιλήσει, είμαι εδώ. Όσοι θέλουν πέτρες και μάσκες, έχουν το κράτος απέναντί τους», δήλωσε, προσθέτοντας ότι επιχείρησε να αποφύγει την κλιμάκωση της βίας.
Ο Έντι Ράμα υποστήριξε ότι τα επεισόδια στην αλβανική πρωτεύουσα και οι επιθέσεις σε τραπεζικά καταστήματα αποτελούν μέρος σχεδίου για την πρόκληση πανικού, το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, δεν στρέφεται μόνο εναντίον του ίδιου, αλλά και κατά της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας και του στόχου ένταξής της στην ΕΕ έως το 2030
Παράλληλα, επανέλαβε τις καταγγελίες του ότι οι κινητοποιήσεις υποκινούνται από την αντιπολίτευση και «ξένα χέρια», κάνοντας ειδική αναφορά στη Ρωσία και το Ιράν. Όπως ανέφερε, υπάρχουν στοιχεία που, κατά την εκτίμησή του, καταδεικνύουν παρεμβάσεις μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του σε περιστατικό που, σύμφωνα με τον ίδιο, σημειώθηκε πριν από δύο ημέρες, όταν drone που μετέφερε εκρηκτικά και φέρεται να είχε ως στόχο το γραφείο του εξουδετερώθηκε και κατέπεσε στην αυλή. Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός δεν έχει επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα.
Απαντώντας στους φοιτητές που καταγγέλλουν ότι τα αιτήματά τους δεν εισακούονται, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ακούει καθημερινά τις εκκλήσεις για παραίτηση και φυλάκισή του, χωρίς, όπως ισχυρίστηκε, να διατυπώνονται συγκεκριμένα αιτήματα ή να εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία.
Οι αναφορές Ράμα στη Γαλλία
Υπερασπιζόμενος τη στάση των αστυνομικών δυνάμεων απέναντι στους διαδηλωτές, ο Έντι Ράμα επικαλέστηκε το παράδειγμα της Γαλλίας, αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο παρεμβαίνει η γαλλική αστυνομία κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων.
Παράλληλα, δικαιολόγησε την εμπλοκή της ειδικής αστυνομικής μονάδας RENEA στα επεισόδια, υποστηρίζοντας ότι η παρουσία της είναι απαραίτητη όταν προκύπτουν απειλές για τη δημόσια ασφάλεια.
«Κοιτάξτε την αστυνομία στη Γαλλία. Τι είναι αυτό; Η RENEA έχει καθήκον να παρεμβαίνει όταν υπάρχει απειλή. Παρενέβη και θα παρεμβαίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός επιχείρησε, παράλληλα, να διαχωρίσει τους πολίτες που διαδηλώνουν ειρηνικά από εκείνους που καταφεύγουν σε βίαιες ενέργειες, επαναλαμβάνοντας ότι παραμένει ανοιχτός στον διάλογο, αλλά όχι απέναντι σε επιθέσεις κατά των αρχών.
«Όποιος θέλει να μου μιλήσει χωρίς μάσκες, είμαι εδώ. Όποιος στέλνει μήνυμα με πέτρες και μάσκες, θα έχει να κάνει με εμένα και το κράτος», προειδοποίησε.
Στο μεταξύ, οι 78 συλληφθέντες για τα επεισόδια οδηγήθηκαν από νωρίς το πρωί στο Πρωτοδικείο Τιράνων, προκειμένου να απολογηθούν.
Αλβανία: Χρήση πλαστικών σφαιρών από την αστυνομία
Η ένταση κορυφώθηκε το Σάββατο, πέμπτη ημέρα των μαζικών κινητοποιήσεων, με τους διαδηλωτές να ζητούν, μεταξύ άλλων, την παραίτηση του Έντι Ράμα.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τη στάση των αστυνομικών δυνάμεων, παρά τις καταγγελίες για υπέρμετρη χρήση βίας και τη χρήση πλαστικών σφαιρών εναντίον διαδηλωτών.
Σύμφωνα με το Reuters, βίντεο του πρακτορείου κατέγραψε αστυνομικό να πυροβολεί με καραμπίνα προς την κατεύθυνση του πλήθους έξω από το υπουργείο Παιδείας, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.
Δημοσιογράφοι του Reuters εντόπισαν πλαστικά σφαιρίδια στο έδαφος, ενώ δύο δημοσιογράφοι του πρακτορείου και αρκετοί διαδηλωτές χτυπήθηκαν από σφαιρίδια, τα οποία άφησαν κυκλικά σημάδια στο σώμα τους.
Από την πλευρά της, η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα καταδίκασε τη βία και απηύθυνε έκκληση για ειρηνική άσκηση του δικαιώματος στη διαμαρτυρία. Παράλληλα, ζήτησε αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών αρχών.
