Χάος στα Τίρανα με μολότοφ, δακρυγόνα και επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια

Εκτός ελέγχου παραμένει η κατάσταση στην Αλβανία με βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων

Αλβανοί διαδηλωτές © EPA/MALTON DIBRA

Εκτός ελέγχου παραμένει η κατάσταση στο κέντρο της αλβανικής πρωτεύουσας, με τις βίαιες συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Το σκηνικό θυμίζει πεδίο μάχης, καθώς η περιοχή έχει κατακλυστεί από εστίες φωτιάς, ρίψεις μολότοφ, πετρών και τούβλων, ενώ οι αστυνομικοί απαντούν με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών, την ώρα που σημειώνονται επιθέσεις σε κυβερνητικά και δημόσια κτίρια.

Στο στόχαστρο των διαδηλωτών βρέθηκε το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπου η είσοδος παραδόθηκε στις φλόγες από ρίψη μολότοφ, η Τράπεζα της Αλβανίας, αλλά και τα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, περιστατικό κατά το οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά στη στολή αστυνομικού. Παράλληλα, στην κεντρική πλατεία της Τίρανα, οι συγκεντρωμένοι εξαπολύουν συνεχείς επιθέσεις κατά των αστυνομικών δυνάμεων με εκτοξεύσεις πυροτεχνημάτων.

Από τις συγκρούσεις υπάρχουν 8 τραυματίες ανάμεσα τους βουλευτές και ένας δημοσιογράφος. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν αλβανικά μέσα ενημέρωσης οι αστυνομικοί έχουν σαφείς εντολές να χρησιμοποιήσουν πλαστικές σφαίρες εναντίων των διαδηλωτών. Τα ασθενοφόρα πηγαινοέρχονται και πολίτες μπαίνουν τρέχοντας σε καφετέριες για να προστατευτούν από τα δακρυγόνα. Ένας δημοσιογράφος από το αλβανικό μέσο ενημέρωσης News24, φέρει εκτεταμένο έγκαυμα στην πλάτη και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Φέρεται να δέχτηκε επίθεση με σπρέι πιπεριού από τους αστυνομικούς.

Το Πρωθυπουργικό Γραφείο βρίσκεται στον κλοιό προστασίας από τιςειδικές Δυνάμεις ΡΕΝΕΑ.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, Ταουλάντ Μπάλα, υποστηρίζει πως το Δημοκρατικό Κόμμα έχει γίνει αποθήκη μολότοφ και ανέρτησε βίντεο με ομάδα μασκοφόρων να μπαινοβγαίνει στο κτήριο.