Τραπεζική κρίση στην Παραγουάη: Οι μισοί πολίτες χωρίς πρόσβαση στις καταθέσεις τους, ο πρόεδρος σε κατ’ οίκον περιορισμό

Η κατάρρευση της τράπεζας Ueno στην Παραγουάη έχει φέρει στην επιφάνεια ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς αφήνοντας τους μισούς πολίτες της χώρας χωρίς πρόσβαση στις καταθέσεις τους

Παραγουάη, ©EPA/Juan Pablo Pino

Ο Πρόεδρος της Παραγουάης, Σαντιάγο Πένια, καθαιρέθηκε από το αξίωμά του και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, αφότου η κατάρρευση μιας τράπεζας πυροδότησε κρίση, η οποία άφησε περισσότερο από τον μισό πληθυσμό της χώρας χωρίς πρόσβαση στους τραπεζικούς του λογαριασμούς.

Ο Πένια συνελήφθη την Παρασκευή, λίγα λεπτά αφότου οι νομοθέτες —μεταξύ των οποίων και μέλη του δικού του κόμματος— ψήφισαν ομόφωνα την απομάκρυνσή του από το αξίωμα. Η εξέλιξη αυτή ακολούθησε την κατάρρευση, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, της τράπεζας Ueno Bank, η οποία συνδέεται με τα προσωπικά επιχειρηματικά συμφέροντα του Πένια.

Την Πέμπτη, ο Πένια είχε προτείνει να παραιτηθεί. Ωστόσο, αντί να αποδεχθούν την παραίτησή του, οι γερουσιαστές κίνησαν τη διαδικασία καθαίρεσής του, κατηγορώντας τον για ανάρμοστη συμπεριφορά. Ως αποτέλεσμα, ο Πένια έχασε την ασυλία που συνήθως παρέχεται στους πρώην προέδρους.

Ο Πένια, ο οποίος μέχρι πέρυσι κατείχε μετοχές στην εταιρεία στην οποία ανήκε η τράπεζα, αρνείται οποιαδήποτε παράνομη πράξη.

Οι κατηγορίες που οδήγησαν στην καθαίρεση του Πένια περιλαμβάνουν σύγκρουση συμφερόντων, χειραγώγηση της ρυθμιστικής εποπτείας, εκτροπή συνταξιοδοτικών κεφαλαίων, καθώς και συμμετοχή σε μια θεσμική συγκάλυψη στην οποία εμπλέκεται η κεντρική τράπεζα.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα Σίλβια Μαργαρίτα Γκονζάλες Βέστερ, ο Πένια αναμένεται να ανακριθεί το Σάββατο σχετικά με κατηγορίες για κατάχρηση εμπιστοσύνης, άσκηση αθέμιτης επιρροής και υπεξαίρεση χρημάτων.

Ο αναπληρωτής του Πένια, Πέδρο Αλιάνα, ορκίστηκε ως νέος μεταβατικός πρόεδρος και δεσμεύτηκε ότι δεν θα «εγκαταλείψει» τα εκατομμύρια των ανθρώπων που επλήγησαν από το σκάνδαλο.

«Οι συμπατριώτες μας, οι οποίοι διέρχονται μια δύσκολη περίοδο εξαιτίας της οικονομικής κατάρρευσης, θα αποζημιωθούν πλήρως», δήλωσε ο Αλιάνα, ο οποίος θα ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου έως το 2028.

Η κατάρρευση της ψηφιακής τράπεζας άφησε περισσότερο από τον μισό πληθυσμό της Παραγουάης χωρίς πρόσβαση στις αποταμιεύσεις του, αφού η τράπεζα τέθηκε υπό τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Την Τρίτη και την Τετάρτη, στους δρόμους της πρωτεύουσας Ασουνσιόν σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές ανθρώπων που προσπαθούσαν να κάνουν ανάληψη χρημάτων από τα υποκαταστήματα της Ueno.

Υπολογίζεται ότι τρία εκατομμύρια καταθέτες παραμένουν χωρίς πρόσβαση στις αποταμιεύσεις και τις συντάξεις τους, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη λαϊκή οργή, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα Ασουνσιόν.

Ως αντίδραση, ξέσπασαν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με χιλιάδες πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους την Πέμπτη, απαιτώντας την επιστροφή των χρημάτων τους.

Σε προηγούμενες διαδηλώσεις σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακ Η καθαίρεση του Peña εγκρίθηκε, με 44 από τους 45 γερουσιαστές να ψηφίζουν υπέρ. Ένας νομοθέτης απουσίαζε.

«Ποτέ δεν ήταν πρόθεσή μου να προδώσω την εμπιστοσύνη που μου δείξατε», δήλωσε ο Peña σε βίντεο που ανάρτησε στο X ανακοινώνοντας την παραίτησή του, προσθέτοντας ότι προτεραιότητά του ήταν «η ηρεμία των Παραγουανών που εμπιστεύτηκαν τις οικονομίες τους στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Γερουσίας, Basilio Núñez, δήλωσε ότι ο Peña κρίθηκε ένοχος για «παράλειψη καθήκοντος».

Ο γερουσιαστής Rafael Filizzola δήλωσε: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στη δημοκρατική μας ιστορία – ένα τεράστιο πλήγμα για το κράτος, τους ιδιώτες πολίτες, καθώς και για την αξιοπιστία και την εικόνα της χώρας».

Σύμφωνα με αναλυτές, ο Peña ενδέχεται πλέον να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη για την κατάρρευση της τράπεζας.

Ο συνήγορος υπεράσπισής του, Ricardo Preda, χαρακτήρισε τις κατηγορίες «απερίσκεπτες», κάνοντας λόγο για στάση «ανεύθυνη και καιροσκοπική».

googlenews
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!