THEPOWERGAME
«Χρειαζόμαστε τώρα διεθνείς νομικές εγγυήσεις ασφάλειας, μια σαφή ευρωπαϊκή προοπτική, σε συνδυασμό με γρήγορες και αποτελεσματικές ενέργειες» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ελλάδα. «Πιστεύουμε ότι εμείς, οι Ουκρανοί, έχουμε κερδίσει ήδη το δικαίωμά μας να είμαστε μέρος της ΕΕ» προσθέτει.
Περαιτέρω, προτρέπει τη διεθνή κοινότητα να δείξει αλληλεγγύη προς την Ουκρανία με «την άμεση επιβολή των μαζικών (σκληρών) συντονισμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, την απομόνωση της Ρωσίας σε όλα τα πιθανά διεθνή φόρα, την εισαγωγή ενός πλήρους εμπορικού εμπάργκο στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του τομέα του φυσικού αερίου, την υποστήριξη της Ουκρανίας με όπλα, προστατευτικό εξοπλισμό, πυρομαχικά, καύσιμα και οτιδήποτε άλλο είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου στρατού στην ήπειρο, την παροχή οικονομικής στήριξης στην Ουκρανία».
Η ουκρανική πρεσβεία στην Ελλάδα συνοψίζει τα γεγονότα που έχουν γίνει στην Ουκρανία τις τελευταίες τρεις ημέρες μετά την ρωσική εισβολή που βάζει σε κίνδυνο τις ζωές εκατομμύρια αμάχων πολιτών.
Τα ρήωσικά στρατεύματα διέσχισαν τα σύνορα της Ουκρανίας από το έδαφος της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και τα προσωρινά κατεχόμενα τμήματα του Ντονμπάς και της Κριμαίας της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα η Ρωσία συνεχίζει να επιτίθεται στην Ουκρανία από την Ανατολή, το Νότο, το Βορρά αεροπορικώς.
Η Ρωσία χρησιμοποιεί όλο το στρατιωτικό της δυναμικό για να επιτεθεί στην Ουκρανία και έχει αρχίσει να αναδιατάσσει εφεδρικές μονάδες στα σύνορα με την Ουκρανία. Εκτοξεύει κρουαζιέρες και βαλλιστικούς πυραύλους σε πόλεις, επιτίθεται με αεροπορία, άρματα μάχης και πυροβολικό, στέλνει ομάδες ανατροπής και αναγνώρισης, που σηματοδοτούν τις κατοικίες των πολιτών για να τους προετοιμάσουν για τις αεροπορικές επιθέσεις.
Οι ρωσικοί πύραυλοι στοχεύουν τώρα στην καταστροφή της υλικοτεχνικής υποδομής (γέφυρες μέσα και γύρω από το Κίεβο), τις δεξαμενές νερού – Vyshhoroddam, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταστροφή άλλων κορυφογραμμών του καταρράκτη στο Kaniv, στο Kremenchug, κ.λπ. μέχρι ένα ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhya.
Για δύο νύχτες οι ρωσικοί πύραυλοι πέφτουν στα κεφάλια και τα κτίρια αμάχων, τα ρωσικά τανκς συνεχίζουν να προσπαθούν να εισέλθουν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Αυτή ήταν η πιο φρικτή περίοδος για το Κίεβο από το 1941, όταν δέχθηκε επίθεση από τη ναζιστική Γερμανία.
Οι μάχες κατά των ρωσικών τανκς και ομάδων δολιοφθοράς γίνονται στους δρόμους του Κιέβου. Οι μονάδες εδαφικής άμυνας στην πόλη Chernihiv ετοιμάζονται να πολεμήσουν στους δρόμους ενάντια στα στρατεύματα επιτιθέμενων. Το Χάρκοβο δέχεται πυρκαγιά, πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους. Το χωριό Schastya κοντά στο Λουχάνσκ έχει πλέον καταστραφεί, καθώς και ένα 24όροφο κτίριο κατοικιών στο Κίεβο.
Τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν τους σφοδρούς βομβαρδισμούς τόσο στρατιωτικής υποδομής όσο και πολιτικών αντικειμένων, επιτέθηκαν στο νησί Serpent στη Μαύρη Θάλασσα, κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό του Chornobyl και ένα τμήμα της νότιας περιοχής Kherson συμπεριλαμβανομένου του καναλιού της Βόρειας Κριμαίας.
Λόγω της ενεργού κίνησης των Ρώσων βαρέων στρατιωτικών μέσω της ζώνης αποκλεισμού του Τσορνομπίλ, το επίπεδο ραδιενέργειας έχει αυξηθεί ραγδαία.
Στη Μαύρη Θάλασσα, ρωσικά πολεμικά πλοία επιτέθηκαν σκόπιμα σε δύο πολιτικά πλοία που πλησίαζαν την Ουκρανία υπό σημαίες τρίτων χωρών (Παναμάς και Μολδαβίας), γεγονός που συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Επί του παρόντος, ρωσικά στρατιωτικά σκάφη εμποδίζουν την πρόσβαση πολιτικών πλοίων στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας κατά μήκος της ακτογραμμής της Ουκρανίας.
Χθες οι Ρώσοι επιτέθηκαν σε νηπιαγωγεία και ορφανοτροφεία, κάνοντας έτσι εγκλήματα πολέμου και παραβιάζοντας το Καταστατικό της Ρώμης. Με το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας, συλλέγουμε αυτά και άλλα στοιχεία, τα οποία θα μεταφέρουμε αμέσως στη Χάγη. Η ευθύνη είναι αναπόφευκτη.
Ο ρωσικός στρατός πυροβόλησε κατά πληρωμάτων ασθενοφόρων στις περιοχές Ζαπορίζια και Κίεβο. Εκτός από τις επιθέσεις σε παρόχους επείγουσας ιατρικής περίθαλψης, τα νοσοκομεία είναι επίσης οι επιλεγμένοι στόχοι πυρκαγιάς για τους Ρώσους κατακτητές.
Οι ιστοσελίδες των κυβερνητικών ιδρυμάτων της Ουκρανίας υποφέρουν από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.
Η μοίρα της Ευρώπης καθορίζεται τώρα στην Ουκρανία. Εάν ο Πούτιν δεν συναντήσει την κατάλληλη απάντηση, εάν δεν σταματήσει τώρα, θα προχωρήσει περαιτέρω, θέτοντας όλα τα ευρωπαϊκά κράτη σε σοβαρό κίνδυνο.
Σε απάντηση, η Ουκρανία έχει ενεργοποιήσει το δικαίωμά της για αυτοάμυνα σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Θα υπερασπιστούμε το χώμα μας.
Η ρωσική προπαγάνδα εικάζει ότι η Ουκρανία ετοιμάζει μια «βρώμικη βόμβα» – αυτό είναι ένα άρρωστο ψεύτικο. Η Ουκρανία δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα και δεν διεξάγει καμία εργασία για τη δημιουργία ή την απόκτησή τους. Είμαστε υπεύθυνο μέλος της NPT.
Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, το Verkhovna Rada της Ουκρανίας ενέκρινε την απόφαση του Προέδρου να επιβάλει τον στρατιωτικό νόμο σε ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας για περίοδο 30 ημερών με στόχο τη διασφάλιση της άμυνας, της δημόσιας ασφάλειας και των εθνικών συμφερόντων της Ουκρανίας.
Η Ουκρανία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία.
Καλούμε τους εταίρους μας να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας και να απελάσουν αμέσως τους πρεσβευτές της Ρωσίας. Θεωρούμε απαράδεκτη τη διατήρηση διπλωματικών σχέσεων με το επιτιθέμενο κράτος, το οποίο επιτίθεται ανοιχτά στη γείτονά του χωρίς κανένα λόγο. Οι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης της ένταξης της Ρωσίας για κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.
Στις 25 Φεβρουαρίου 2022 η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε την απόφαση να αναστείλει τα δικαιώματα εκπροσώπησης της Ρωσίας στην Επιτροπή Υπουργών και στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών άσκησε βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος που απαιτούσε την απόσυρση των στρατευμάτων από την Ουκρανία, το οποίο υποστηρίχθηκε από 81 κράτη μέλη του ΟΗΕ. Ταυτόχρονα, η Ρωσία δεν υποστηρίχθηκε από ούτε ένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Έντεκα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν υπέρ, ενώ η Ινδία, η Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απείχαν από την ψηφοφορία.
Ο κόσμος στηρίζει την Ουκρανία. Ο Διεθνής Συνασπισμός για την Άμυνα της Ουκρανίας και την Ειρήνη συνεχίζει να αναπτύσσεται. Χθες περιλάμβανε 58 χώρες και 6 διεθνείς οργανισμούς. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν 73 χώρες και 9 διεθνείς ο