Σημαντική είναι η αύξηση στις παραγγελίες αντιαεροπορικών καταφυγίων που καταγράφεται, τις τελευταίες εβδομάδες στην Ιταλία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Τύπο, το κόστος των καταφυγίων αυτών κυμαίνεται από 45 μέχρι 90 χιλιάδες ευρώ.
«Οι παραγγελίες των ημερών αυτών ξεπερνούν συνολικά εκείνες των δυο τελευταίων δεκαετιών», δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica o ιδιοκτήτης της εταιρίας Minus Energie, η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη του συγκεκριμένου τομέα σε όλη την χώρα.
«Η ανησυχία για ενδεχόμενες συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι αισθητή — παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποια άμεση απειλή — και οι παραγγελίες δεν προέρχονται μόνο από ιδιαίτερα εύπορες οικογένειες», δήλωσε ο Τζούλιο Καβικιόλι, ιδρυτής της εταιρίας.
Πρόκειται για εμπόρους, ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ελεύθερους επαγγελματίες, εξηγεί. Στην πραγματικότητα, όμως, η ιταλική νομοθεσία δεν προβλέπει την δυνατότητα δημιουργίας αντιαεροπορικών καταφυγίων και ο μόνος τρόπος για να λάβουν την προβλεπόμενη άδεια, είναι να θεωρηθούν απλά υπόγεια. «Εξεδήλωσε ενδιαφέρον και ένας ηλικιωμένος βοσκός από την Σαρδηνία», είπε ο Καβικιόλι στην εφημερίδα Il Fatto Quotidiano.
Τουλάχιστον δώδεκα καταφύγια στη Ρώμη
Παράλληλα, η εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero γράφει ότι από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στην ιταλική πρωτεύουσα υπάρχουν τουλάχιστον δώδεκα αντιαεροπορικά καταφύγια. Τα γνωστότερα βρίσκονται στην κεντρική πλατεία Πιάτσα Βενέτσια και στην απόκεντρη περιοχή Έουρ, την οικοδόμηση της οποίας είχε ξεκινήσει ο δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι.
Στο Μιλάνο, τέλος, τα καταφύγια ξεπερνούν τα εκατό, πολλά από τα οποία χρησίμευσαν για την προστασία των κατοίκων την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.