Πολλά πτώματα με σκοινί γύρω από τον λαιμό τους και δεμένα τα χέρια ανακαλύφθηκαν σε τόπο ομαδικής ταφής στην πόλη Ιζιούμ της Ουκρανίας, η οποία προσφάτως ανακαταλήφθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Reuters.
Η ουκρανική αστυνομία και ειδικοί των ιατροδικαστικών υπηρεσιών βοηθούσαν στην εκταφή των πτωμάτων στο σημείο εκείνο, όπου έχουν τοποθετηθεί ξύλινοι σταυροί, στην άκρη ενός νεκροταφείου στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης. Διακρίνονταν επίσης περίπου 20 λευκοί σάκοι για τη μεταφορά πτωμάτων.
«Η Ρωσία αφήνει τον θάνατο πίσω της παντού και πρέπει να λογοδοτήσει», δήλωσε στο νυχτερινό, βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, ο ομαδικός τάφος στο Ιζιούμ θα είναι ο μεγαλύτερος που έχει βρεθεί στην Ευρώπη μετά τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τη δεκαετία του 1990. Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν το Ιζιούμ μετά τη φυγή των Ρώσων, που εγκατέλειψαν τα όπλα και τα πυρο9μαχικά τους εκεί.
Ο Ουκρανός αστυνομικός διευθυντής Ιχόρ Κλιμένκο είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι όλα τα πτώματα που έχουν βρεθεί μέχρι τώρα φαίνεται ότι ανήκαν σε πολίτες. Υπάρχουν ωστόσο πληροφορίες ότι ενδέχεται να έχουν ενταφιαστεί εκεί και κάποιοι στρατιώτες. «Επί μήνες, ανεξέλεγκτη τρομοκρατία, βία, βασανιστήρια και μαζικές δολοφονίες σημειώνονταν στα κατεχόμενα εδάφη» έγραψε στο Twitter ο σύμβουλος του Ζελένσκι Μιχαΐλο Ποντολιάκ, αναρτώντας φωτογραφίες μια τοποθεσίας αποκλεισμένης με τη χαρακτηριστική ερυθρόλευκη ταινία που βάζουν οι αρχές γύρω από σκηνές εγκλήματος. «Υπάρχει κανείς άλλος που να θέλει να ‘παγώσει τον πόλεμο’ αντί να στείλει άρματα; Δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε τους ανθρώπους μόνους τους με το Κακό», πρόσθεσε.
Η Ρωσία αρνείται ότι οι κατοχικές δυνάμεις διέπραξαν ωμότητες. Ο επικεφαλής της φιλορωσικής διοίκησης που εγκατέλειψε την περιοχή την περασμένη εβδομάδα, ο Βιτάλι Γκάντσεφ, φέρεται, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, να κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις ότι διέπραξαν τους φόνους και προσπαθούν να κατηγορήσουν τη Μόσχα. «Ήταν προφανές για εμάς ότι η Ουκρανία θα προσπαθούσε να επαναλάβει το σενάριο της Μπούτσα. Τώρα, έχουμε το Ιζιούμ», είπε, αναφερόμενος στην κωμόπολη, στα βόρεια του Κιέβου, όπου βρέθηκαν εκατοντάδες πτώματα μετά την υποχώρηση των Ρώσων, τον Μάρτιο. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι οι ανθρωποκτονίες στην Μπούτσα ήταν «σκηνοθετημένες» από τους Ουκρανούς, κάτι που απορρίπτεται από το Κίεβο και τους διεθνείς εμπειρογνώμονες.