Μασκ: Οι 134 πτήσεις με το ιδιωτικό τζετ και το ταξίδι στην Ελλάδα

Ο Μασκ σάρωσε τους αιθέρες το 2022 με το ιδιωτικό του τζετ. Από Ελλάδα η μεγαλύτερη σε διάρκεια πτήση του δισεκατομμυριούχου

Ο Έλον Μασκ ©EPA

Μονίμως σε ταξίδια με το ιδιωτικό του αεροσκάφος φέρεται να ήταν το 2022 ο μεγιστάνας της Τesla και του Twitter, Έλον Μασκ. Συγκεκριμένα, το ιδιωτικό τζετ του Μασκ πραγματοποίησε 134 πτήσεις το 2022, σύμφωνα με τον Τζακ Σουίνι, ο οποίος διαχειρίζεται έναν λογαριασμό στο Twitter που παρακολουθεί τις κινήσεις του.

Ο 19χρονος φοιτητής από τη Φλόριντα, που άρχισε να παρακολουθεί το αεροπλάνο το 2020, συγκέντρωσε τα στοιχεία για το Gulfstream G650ER του δισεκατομμυριούχου. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν δείχνουν αν ο Μασκ ήταν μέσα στο τζετ.

Ο Μασκ φέρεται να χρησιμοποίησε τον Δεκέμβριο το ιδιωτικό του τζετ για να παρακολουθήσει στο Κατάρ τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ταξίδια και στην Ελλάδα

Το αεροπλάνο πραγματοποίησε επίσης πτήσεις προς Βραζιλία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Νορβηγία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Η μεγαλύτερη σε διάρκεια πτήση καταγράφηκε στις 18 Ιουλίου, από τη Μύκονο στο Όστιν του Τέξας. Ο Μασκ είναι πιθανό να επέβαινε στο τζετ, καθώς δύο ημέρες νωρίτερα είχε φωτογραφηθεί στην Ελλάδα.

Η συντομότερη πτήση του αεροσκάφους διήρκεσε περίπου έξι λεπτά και τα δεδομένα δείχνουν ότι παρέμεινε στο αεροδρόμιο του Λονγκ Μπιτς.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι πιο συχνοί προορισμοί ήταν το Λος Άντζελες, το Όστιν και το Μπράουνσβιλ στο Τέξας.

Τον Δεκέμβριο, ο Μασκ απείλησε να μηνύσει τον Σουίνι, λέγοντας ότι είχε θέσει σε κίνδυνο τον δίχρονο γιο του, κάτι που αρνήθηκε ο Σουίνι.

Ο Σουίνι χρησιμοποιεί bots για να δημοσιεύει δεδομένα δημόσιας πτήσης που θα μπορούσαν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι μέσω του ιστοτόπου παρακολούθησης αεροσκαφών ADS-B Exchange.

Όπως είπε στο Business Insider, ο Μασκ θα μπορούσε να είχε αποφύγει τον… εφιάλτη, αν ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας είχε δώσει τις 50.000 δολάρια που του είχε ζητήσει ο φοιτητής για να κλείσει τον λογαριασμό του στο Twitter -ένα μικρό ποσό σε σύγκριση με το εκτιμώμενο ετήσιο κόστος των 2,6 εκατομμυρίων δολαρίων για τη λειτουργία του τζετ. «50.000 δολάρια για την προστασία της ιδιωτικής ζωής δεν θα ήταν τίποτα», είπε ο Σουίνι.

Αν και ο λογαριασμός @ElonJet του Σουίνι αποκλείστηκε οριστικά από το Twitter, ο ίδιος δημιούργησε έναν άλλον λογαριασμό που ονομάζεται @ElonJetNext και δημοσιεύει τα ίδια δεδομένα με καθυστέρηση 24 ωρών.

1.895 τόνους CO2

Οι 134 πτήσεις παρήγαγαν 1.895 τόνους CO2, με το λειτουργικό κόστος συμπεριλαμβανομένου του κόστους καυσίμων να φθάνει λίγο πάνω από το 1,1 εκατομμύριο δολάρια.