Φόβοι στη Βρετανία για νέα στεγαστική κρίση προκαλεί η απόφαση δεκάδων τοπικών συμβουλίων να μειώσουν τους στόχους για την ανέγερση νέων κατοικιών.
Ο αρχικός κυβερνητικός σχεδιασμός για την ετήσια κατασκευή 300.000 νέων σπιτιών έχει πλέον εγκαταλειφθεί, όπως επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του ο υπουργός Στέγασης Μάικλ Γκόουβ, στον απόηχο των έντονων αντιδράσεων στις τάξεις των Τόρις.
Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των στεγαστικών έργων, στα οποία χορηγήθηκε πολεοδομική άδεια το 2022, έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2006.
Το δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» αναφέρει ότι ήδη 55 τοπικά συμβούλια έχουν μειώσει δραματικά τις -προς έγκριση- πολεοδομικές άδειες, καθώς το ένα μετά το άλλο τα αναπτυξιακά σχέδια ματαιώνονται.
Την ίδια στιγμή εργολάβοι προειδοποιούν ότι κάθε χρόνο θα κατασκευάζονται έως και 77.000 λιγότερες κατοικίες. Μια τέτοια εξέλιξη επηρεάζει αναπόφευκτα την οικονομική ανάπτυξη της Βρετανίας, σε μια χρονική συγκυρία που η βρετανική οικονομία δεν σταματά να δοκιμάζεται, καθώς οι πληθωριστικές τάσεις συνεχίζουν να περιορίζουν την αγοραστική δύναμη των πολιτών.
Οι κατασκευαστές κατηγορούν την κυβέρνηση
Ο κατασκευαστικός κλάδος στη Βρετανία αποτελεί το 7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΠΕ), με την αξία του να ξεπερνά τα 120 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως.
Σε δηλώσεις του στους βρετανικούς Times ο εκτελεστικός πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Σπιτιών Στιούαρτ Μπέιζλεϊ άφησε σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης.
«Η κατάρρευση των αδειών σχεδιασμού για νέες κατοικίες είναι το άμεσο αποτέλεσμα των ολοένα και πιο αντιαναπτυξιακών πολιτικών της κυβέρνησης και της αρνητικής ρητορικής στο θέμα αυτό» σημειώνει.
Και προσθέτει: «55 τοπικές αρχές έχουν εγκαταλείψει τα στεγαστικά τους σχέδια, ενώ άλλοι ακολουθούν κάθε εβδομάδα. Οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες θα μπορούσαν να γίνουν αισθητές για δεκαετίες».