THEPOWERGAME
Ανέβασε ρυθμούς αγγίζοντας το 18,3% -σε ρυθμό αύξησης ΑΕΠ- η ανάπτυξη της Κίνας στο α΄ τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2020, κυρίως χάρη στην αύξηση της κατανάλωσης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και στη συνεχιζόμενη κυβερνητική στήριξη για μικρότερες επιχειρήσεις.
Η αύξηση αυτή είναι η πιο ισχυρή από το 1992, όταν και ξεκίνησαν να καταγράφονται επισήμως τα σχετικά στοιχεία από τις κινεζικές αρχές.
Να σημειωθεί πως οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters poll, είχαν προβλέψει πως η ανάπτυξη θα φτάσει ως και το 19%. Και πάλι, η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ παραμένει η πιο μεγάλη από το 1992 και αυξημένη κατά 6,5% σε σχέση με την αντίστοιχη του τελευταίου τριμήνου του 2020.
Να σημειωθεί πάντως, πως η σύγκριση γίνεται με μία εποχή πέρυσι όπου είχε πέσει σημαντικά κάθε δραστηριότητα εξαιτίας της πανδημίας.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 8,6% φέτος, από 2,3% πέρυσι. Η ανάπτυξη της Κίνας πέρυσι ήταν η βραδύτερη των τελευταίων 44 ετών, ωστόσο η κινεζική οικονομία ήταν πρακτικά η μοναδική από τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη που απέφυγε την ύφεση.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) από την πλευρά του αναμένει ανάπτυξη 8,4% του ΑΕΠ στην Κίνα φέτος.
Ωστόσο εκφράζονται επιφυλάξεις για το εάν η Κίνα θα μπορέσει να διατηρήσει αυτόν τον ταχύ ρυθμό ανάπτυξης ειδικά όταν οι συγκρίσεις δεν θα είναι τόσο ευνοϊκές.
Προς επιβράδυνση στη συνέχεια του έτους
Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιβραδυνθεί αργότερα εντός του έτους, καθώς η κυβέρνηση θα στρέψει την προσοχή της στον περιορισμό των χρηματοοικονομικών κινδύνων που μπορεί να προέλθει από την υπερθέρμανση τμημάτων της οικονομίας.
«Το α΄ τρίμηνο της Κίνας ξεκίνησε καλά, ιδιαίτερα στις πωλήσεις λιανικής, τα οποία βρίσκεται πίσω από την οικονομική ανάκαμψη. Για το μέλλον, το επίκεντρο θα ήταν στο να συνεχιστεί η ανάπτυξη και να αντιμετωπιστούν τα χρηματοπιστωτικά ρίσκα», αναφέρουν αναλυτές της MUFG Bank.
Για τον Τσου Χονγκμπίν, αναλυτή της τράπεζας HSBC, με δεδομένα τα «άνευ προηγουμένου» στοιχεία της περασμένης χρονιάς λόγω του σοκ της πανδημίας, τα δεδομένα για την πορεία της κινεζικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο είναι «δύσκολο να ερμηνευθούν».
Το ποσοστό της ανεργίας – το οποίο σημειωτέον αφορά μόνο τους κατοίκους των αστικών κέντρων – υποχώρησε στο 5,3% τον Μάρτιο, ενώ είχε φθάσει σε επίπεδο-ρεκόρ (6,2%) τον Φεβρουάριο του 2020, όταν η πανδημία στην Κίνα ήταν στο απόγειό της.