Ουκρανία: Ο πόλεμος κοστίζει πάνω από 135 εκατ. ημερησίως

Οι μηνιαίες δαπάνες της Ουκρανίας για την ασφάλεια και την άμυνα ενάντια στη Ρωσία έχουν αυξηθεί στα 4,04 δισ. δολάρια

Aπό ρωσική επίθεση στο Κίεβο στην Ουκρανία (Φωτογραφία Αρχείου) © EPA/SERGEY DOLZHENKO

Η αντίσταση της Ουκρανίας κατά της ρωσικής εισβολής κοστίζει στο Κίεβο περισσότερα από 135 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Οικονομικών Σέρχι Μαρτσένκο. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο RBC-Ukraine, ο Μαρτσένκο τόνισε ότι οι μηνιαίες δαπάνες για την ασφάλεια και την άμυνα έχουν αυξηθεί στα 166 δισεκατομμύρια γρίβνα (4,04 δισ. δολάρια).

Η ουκρανική κυβέρνηση σχεδιάζει επί του παρόντος μια μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση για να καλύψει ένα δημοσιονομικό έλλειμμα περίπου 12,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι προτεινόμενες αλλαγές περιλαμβάνουν αύξηση των εισφορών για την Άμυνα – αύξηση που εισήχθη για πρώτη φορά το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία – από 1,5% σε 5%. Οι εισφορές διαφέρουν από τον φόρο εισοδήματος.

Επιπλέον, οι αγορές αυτοκινήτων και κοσμημάτων υπόκεινται σε εισφορές για την Άμυνα, από 15 και 30% αντίστοιχα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης, οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων σε μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας εκτοξεύτηκαν στα ύψη μετά την ανακοίνωση των σχεδίων.

Η Ουκρανία πολεμά κατά της πλήρους κλίμακας ρωσικής εισβολής για πάνω από δύο χρόνια. Περίπου το ήμισυ του κρατικού προϋπολογισμού χρηματοδοτείται επί του παρόντος από ξένα δάνεια και βοήθεια.

Διαβάστε επίσης

Επίδομα παιδιού: Ποιοι θα λάβουν περισσότερα χρήματα

Οι “παγωμένες” εκκρεμότητες της Ελλάδας με τη Γαλλία, η προετοιμασία του Τσίπρα για την επόμενη εκδήλωση του Ιδρύματός του και η συμφωνία της Φον ντερ Λάιεν με τη Μελόνι

Επέκταση των επιδοτήσεων ρεύματος ζητούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις