ΗΠΑ: Άνοδος 0,2% στις τιμές παραγωγού τον Δεκέμβριο

Οριακή άνοδο της τάξης του 0,2% κατέγραψαν τον Δεκέμβριο οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ. Η Fed αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια

Η σημαία των ΗΠΑ © Unsplash

Οριακή άνοδο της τάξης του 0,2% εμφάνισαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο. Η αύξηση, ωστόσο, δεν αναμένεται να επηρεάσει την άποψη πως η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) δεν θα μειώσει εκ νέου τα επιτόκια το δεύτερο εξάμηνο του έτους, χάρη στην ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού, το μέτρο του κόστους των αγαθών και υπηρεσιών τελικής ζήτησης που λαμβάνουν οι παραγωγοί, σημείωσε άνοδο 0,2% τον περασμένο μήνα, έπειτα από μη αναθεωρημένη αύξηση 0,4% τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη η Στατιστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι θα κατέγραφε άνοδο 0,3%.

Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 3,3% έπειτα από ετήσια άνοδο 3,0% τον Νοέμβριο. Η εκτίναξη του ετήσιου ρυθμού αντανακλά τις χαμηλότερες τιμές του περασμένου έτους, ιδίως για τα ενεργειακά προϊόντα.

Η είδηση έρχεται μετά την απότομη άνοδο στους αμερικανικούς μισθούς -πέραν του κλάδου της γεωργίας-, καθώς και τη μείωση της ανεργίας στη χώρα. Μετά τα στοιχεία αυτά, οι οικονομολόγοι προβλέπουν πως η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια έως τον Ιούνιο.

Τουλάχιστον ένα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Wall Street, η Bank of America Securities, πιστεύει πλέον ότι ο κύκλος χαλάρωσης της Fed έχει τελειώσει. Η Goldman Sachs αναμένει δύο μειώσεις φέτος, τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο, ενώ προηγουμένως προέβλεπε τρεις.

Διαβάστε επίσης

“Κόκκινα” δάνεια: Πώς έφτασαν σε χαμηλό 15ετίας και το προφίλ των ρυθμίσεων

Υπερκαλύφθηκε το 10ετές ομόλογο, η Ελλάδα αντλεί 4 δισ. ευρώ

Ρευματοκλοπές: Το ακριβό τίμημα για τους καταναλωτές, τι προτείνει ο ΕΣΠΕΝ