Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ανοιχτός στην ειρήνη με την Ουκρανία, αλλά προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια πολύ άμεση συμφωνία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, η Ρωσία παραμένει διαθέσιμη να εξετάσει ειρηνευτικές προτάσεις, ωστόσο θεωρεί ότι η διαδικασία πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη και να βασίζεται σε ρεαλιστικές συνθήκες και όχι σε «τελεσίγραφα». Προστέθηκε επίσης ότι κάθε συμφωνία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις «νέες πραγματικότητες επί του εδάφους».
Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δηλώνει ότι θέλει να τον θυμούνται ως ειρηνοποιό, έχει επανειλημμένως εκφράσει την επιθυμία του να τερματίσει το «λουτρό αίματος» του πολέμου στην Ουκρανία, που διαρκεί πάνω από τρία χρόνια. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον έχει δείξει σημάδια απογοήτευσης για την αποτυχία Μόσχας και Κιέβου να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τερματισμό του πιο φονικού πολέμου ξηράς στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Ο πρόεδρος (Πούτιν) παραμένει ανοιχτός σε πολιτικές και διπλωματικές μεθόδους επίλυσης της σύγκρουσης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ. Σημείωσε ότι ο Πούτιν έχει εκφράσει την προθυμία του για άμεσες συνομιλίες με την Ουκρανία, αλλά δεν έχει υπάρξει ακόμη απάντηση από το Κίεβο. Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι οι στόχοι της Ρωσίας πρέπει να επιτευχθούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, επισημαίνοντας πως η Μόσχα προτιμά να τους πετύχει ειρηνικά.
«Κατανοούμε ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί να επιτύχει γρήγορα αποτελέσματα σε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο Πεσκόφ. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, δήλωσε ότι τα βαθύτερα αίτια του πολέμου στην Ουκρανία είναι υπερβολικά περίπλοκα για να επιλυθούν μέσα σε μία μέρα.
Τον Μάρτιο, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία υποστηρίζει καταρχήν μια πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, αλλά ότι οι μάχες δεν μπορούν να σταματήσουν προτού διευκρινιστούν ή ρυθμιστούν κρίσιμες προϋποθέσεις. Τη Δευτέρα, ο Πούτιν ανακοίνωσε τριήμερη κατάπαυση του πυρός τον Μάιο, ώστε να συμπέσει με την 80ή επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης επί των Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι η πρόοδος στην επίλυση του πολέμου εξαρτάται από το αν η Ρωσία θα κάνει το πρώτο βήμα συμφωνώντας σε μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός. Ο Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι πιστεύει πως ο Πούτιν θέλει να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι αν δεν ήταν ο ίδιος, η Ρωσία θα προσπαθούσε να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα. «Αν δεν ήμουν εγώ, νομίζω ότι θα ήθελε να καταλάβει όλη τη χώρα», είπε ο Τραμπ.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε την Τρίτη ότι τώρα είναι η στιγμή για συγκεκριμένες προτάσεις από τη Μόσχα και το Κίεβο για τον τερματισμό του πολέμου, προειδοποιώντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποσυρθούν από τον ρόλο του μεσολαβητή αν δεν υπάρξει πρόοδος. Ο Τραμπ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για το αν οι ΗΠΑ θα διακόψουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον αποχωρήσει από τις συνομιλίες.