Η Ουκρανία είναι έτοιμη να υπογράψει συμφωνία για φυσικούς πόρους με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, σε μια κίνηση που ενδέχεται να ενισχύσει τη στήριξη της Ουάσινγκτον προς το Κίεβο μέσω της εμβάθυνσης της οικονομικής τους συνεργασίας, καθώς ο Τραμπ παζαρεύει με τον Πούτιν την ειρήνη.
Το προσχέδιο της συμφωνίας, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου για τη διαχείριση ουκρανικών επενδυτικών έργων, έχει οριστικοποιηθεί και ενδέχεται να υπογραφεί ακόμη και την Τετάρτη, ανέφερε η ίδια πηγή στο Boomberg. Η υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιριντένκο, ταξιδεύει ήδη προς την Ουάσινγκτον για την τελετή υπογραφής.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες για το προσχέδιο, οι δύο πλευρές επιδιώκουν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την «ενίσχυση των επενδύσεων στην εξόρυξη, την ενέργεια και τις συναφείς τεχνολογίες στην Ουκρανία». Η Ουάσινγκτον αναγνωρίζει επίσης την πρόθεση του Κιέβου η συμφωνία να μην έρχεται σε σύγκρουση με την ενταξιακή πορεία της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση — ένα ζήτημα που αποτελεί πάγια κόκκινη γραμμή για την Ουκρανία.
Ένα ακόμη κρίσιμο σημείο συμφωνίας είναι ότι η Ουάσινγκτον αποδέχθηκε πως μόνο η μελλοντική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, που θα παρασχεθεί μετά την υπογραφή της συμφωνίας, θα υπολογίζεται ως συμβολή στο κοινό ταμείο. Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ δήλωσε την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν την απαίτηση να συνυπολογιστεί η βοήθεια δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει παρασχεθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Η υπογραφή της συμφωνίας θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί την ώρα που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται ολοένα και πιο απογοητευμένος με τις καθυστερήσεις στην επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, με τον πόλεμο να βρίσκεται πλέον στο τέταρτο έτος του. Ο Τραμπ αμφισβητεί κατά πόσο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο ο Τραμπ ήλπιζε να εφαρμόσει εντός των πρώτων 100 ημερών της νέας του θητείας. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Τρίτη ότι ο πρόεδρος είναι «σίγουρος» πως η συμφωνία για κρίσιμες πρώτες ύλες θα υπογραφεί.
Η συμφωνία «ενισχύει τη στρατηγική συνεργασία των δύο μερών για τη μακροπρόθεσμη ανοικοδόμηση και εκσυγχρονισμό της Ουκρανίας, σε απάντηση των εκτεταμένων καταστροφών που προκάλεσε η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας», αναφέρεται στο έγγραφο.
Δύο ακόμη τεχνικές συμφωνίες, που θα καθορίσουν τον τρόπο λειτουργίας του κοινού ταμείου, δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Σε εκκρεμότητα τεχνικές λεπτομέρειες
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ουκρανίας υπέγραψαν ένα μνημόνιο προθέσεων νωρίτερα τον Απρίλιο και συνέχισαν να επεξεργάζονται τις τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας, η οποία προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα έχουν προτεραιότητα στις αποδόσεις που θα μεταφέρονται σε ειδικό επενδυτικό ταμείο ανασυγκρότησης, το οποίο θα ελέγχεται από την Ουάσινγκτον.
Μια προηγούμενη απόπειρα επίτευξης συμφωνίας κατέρρευσε νωρίτερα φέτος, αφού ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγκρούστηκε με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, στο Οβάλ Γραφείο. Ο Ζελένσκι είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο στο Βατικανό το περασμένο Σάββατο, πριν από την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου.
Η Ρωσία εντατικοποίησε τις επιθέσεις της σε όλο το μέτωπο της Ουκρανίας και σε αρκετές πόλεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς το Κρεμλίνο υιοθετεί μια μαξιμαλιστική στάση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που μεσολαβούν οι ΗΠΑ. Ενώ ο απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, επιχείρησε να πείσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν να αποδεχθεί μια κατάπαυση του πυρός κατά μήκος των υφιστάμενων γραμμών του μετώπου, ο Ρώσος ηγέτης φέρεται να επέμεινε ότι η Μόσχα πρέπει να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που διεκδικεί, αλλά δεν κατέχει πλήρως, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, επανέλαβε την Τρίτη ότι ο Τραμπ εμφανίζεται απογοητευμένος με τις δυσκολίες στην επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, αλλά ότι «παραμένει αισιόδοξος πως μπορούμε να το πετύχουμε».